Wat te doen bij een overlijden?
Wanneer een van je dierbaren overlijdt, breekt een emotionele periode aan. Soms is het lastig om je hoofd erbij te houden, zeker in het begin. Hoe moeilijk het ook is, er moeten toch dingen geregeld worden. Wat zijn de eerste zaken waar je aan moet denken?
De eerste stap: overlijden melden
De allereerste stap is het verkrijgen van de Verklaring van Overlijden. De huisarts of arts in het ziekenhuis, kan deze verstrekken. Dat gebeurt bij een natuurlijke doodsoorzaak en gaat vrij snel. Meld hierna het overleden bij de uitvaartverzorger naar keuze. Dit kan ook bij ons.
Naasten inlichten en Akte van Overlijden
Licht daarna de directe naasten in. Indien er geen directe naasten zijn, gaat de gemeente hiernaar op zoek. Je kunt dit vragen wanneer je de melding van overlijden aan de gemeente doorgeeft, dat is namelijk de volgende stap. Zij geven vervolgens ook de Akte van Overlijden af. Deze moet je goed bewaren. De Akte van Overlijden heb je nodig bij het regelen van veel vervolgstappen. Geef het origineel dus ook nooit af, stuur altijd een kopie!
Vind je dit lastig? Als je voor Agelink Uitvaartzorg kiest, ondersteunen wij je bij alles waar jij om vraagt. Van het melden bij de gemeente tot het inlichten van de naasten. Om je te helpen vind je hieronder ook alvast een checklist. Hierop kun je precies bijhouden wat je allemaal moet regelen en waarmee we al bezig zijn.
De uitvaartverzorger gaat aan de slag
Na de bovenstaande stappen, gaat de uitvaartverzorger verder voor je aan de slag. Wij regelen bijvoorbeeld dat het lichaam wordt verzorgd en/of opgehaald. Ook starten we direct met de voorbereidingen voor de uitvaart. Het is Nederland verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden.
Waarom kiezen voor Agelink Uitvaartzorg?
Wanneer je dierbare is overleden wil je de goede dingen doen. De juiste keuzes maken. In het verdriet van het moment is dat niet makkelijk. Precies daarom zijn we er. Met onze ervaring zorgen wij voor rust. Zodat je alle ruimte krijgt voor een passend afscheid. Wij verzorgen al meer dan 75 jaar uitvaarten in de brede omgeving van Doetinchem, regio Achterhoek. We weten precies hoe de lijnen lopen en kunnen jou helpen bij al jouw lokale wensen.
Uitvaartverzekering
Het maakt voor jouw keuze in uitvaartondernemer niet uit waar de overledene verzekerd is of geen verzekering had. Wel is het belangrijk om dit uit te zoeken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wat betreft de kosten. Worden deze gedekt door de uitvaartverzekering of moeten jullie als nabestaanden (bij)betalen? Als je de uitvaart niet kunt betalen, vertellen we in dit blog wat de gevolgen zijn.
De uitvaart verzorgen
Vervolgens moet de uitvaart daadwerkelijk geregeld worden. Hierbij is het belangrijk dat de wensen van de overledene worden gerespecteerd. Veel mensen leggen voor hun overlijden vast hoe hun afscheid eruit moet komen te zien. Als jij en de andere nabestaanden niet weten hoe de overledene zijn afscheid wilde invullen, zullen jullie zelf een aantal beslissingen moeten nemen. Bijvoorbeeld over de keuze tussen begraven en cremeren, de gastenlijst en de uitvaartlocatie, de muziek, de bloemen en de kist.
Na de uitvaart
Ook na de uitvaart komt er nog veel regelwerk op je af. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van bankzaken, opruimen van het huis en het opzeggen van abonnementen bijvoorbeeld. Daarnaast wil je jouw overleden dierbare blijven gedenken. Agelink Uitvaartzorg heeft daarvoor in 2023 Amare Memories opgericht. Een webshop met de mooiste producten om jouw geliefde altijd dichtbij te houden.
>> Bekijk hier onze asbestemmings- en herinneringsproducten <<