Wat is het verschil tussen een wilsbeschikking en een testament?
Geschreven door Erik Pubben
Het opstellen van een testament of wilsbeschikking is een van de belangrijkste stappen om je nalatenschap te regelen. Het legt onder andere vast wie over jou mag beslissen als je dat zelf niet meer kan, wat er met je geld gebeurt wanneer je overlijdt en hoe jouw eigendommen verdeeld worden. In dit blog gaan we dieper in op deze documenten. We leggen uit wat het is, wat de verschillen zijn en waarom het zo belangrijk is.
Wat is een wilsbeschikking?
Een wilsbeschikking kennen we ook als codicil of wilsverklaring. Het is een document dat je zonder behulp van de notaris kunt opstellen en waarin je wensen kunt aangeven over je laatste levensfase. Het wordt rechtsgeldig door een naam, handtekening, datum en plaats. We kennen het vooral in de medische wereld, omdat in het document vaak wordt gesproken over behandelingen bij ernstige ziekte of noodsituaties bijvoorbeeld. Wat veel mensen niet weten, is dat je in een wilsbeschikking ook zaken kunt vastleggen voor na het overlijden en daarmee dus ook de uitvaart.
Wat kun je vastleggen in een wilsbeschikking?
Voorbeelden van wat je kunt vastleggen in een wilsbeschikking zijn:
- Wie mag jouw uitvaart regelen?
- Wil je worden begraven of gecremeerd?
- Heb je hiervoor een verzekering afgesloten?
- Welke liedjes moeten op je uitvaart gespeeld worden?
- Wie worden er allemaal uitgenodigd?
- Wat gebeurt er na de uitvaart met jouw as?
- Wil je een gedenkplek en hoe ziet die eruit?
Wil je zelf aan de slag met jouw wilsbeschikking? Wij hebben een richtlijn voor je gemaakt. In dit document vind je vragen die je jezelf kunt stellen en voorbeelden van zaken die je kunt vastleggen.
Wat is een testament?
Het is rechtsgeldig niet mogelijk om ál je wensen in een wilsverklaring op te nemen. Voor bezittingen en eigendommen van veel waarde moet je een testament opstellen. Dat gebeurt bij de notaris en kost geld. Het testament wordt van kracht op het moment van overlijden, niet daarvoor al. Het gaat hier meer om wat je achterlaat en wie daarover zeggenschap krijgt.
Wat kun je vastleggen in een testament?
Voorbeelden van zaken die je in een testament kunt vastleggen:
- Wie erft mijn huis?
- Hoe wordt mijn geld verdeeld en onder wie?
- Wie krijgt je auto?
- Wie ontvangt jouw sieraden?
- Wat gebeurt er met de rest van je spullen?
Waarom zijn deze documenten zo belangrijk?
Zolang je laatste levensfase nog ver weg is, zul je waarschijnlijk niet over een testament of wilsbeschikking nadenken. Toch kan het goed zijn om hier al eerder over na te denken. Door je wensen vast te leggen, behoud je namelijk controle. Ook wanneer je onverwachts ziek wordt of komt te overlijden. Daarnaast zorgen duidelijke instructies voor fijne richtlijnen. Het is makkelijk(er) uit te voeren door familie of nabestaanden, vermindert de kans op conflicten én juridische geschillen.
Laat jouw nabestaanden niet achter met zorgen
Tot slot laat je met een wilsbeschikking of testament alles goed achter voor bijvoorbeeld je kinderen en/of partner. Voor hen wil je immers het beste! Vastleggen van jouw wensen zorgt ervoor dat jouw nalatenschap in goede handen is. En dat vermindert zorgen bij je nabestaanden. Allemaal goede redenen om aan de slag te gaan met jouw documentatie.
Hulp nodig bij het opstellen van een wilsbeschikking?
We zijn geen notaris, dus met een testament kunnen we je helaas niet verder helpen. Met een wilsbeschikking, wilsverklaring of codicil wel. Heb je hulp nodig bij het invullen van ons document? Wordt het tijd om je bestaande documenten te vernieuwen? Of wil je hier graag met iemand over praten? Dan staan we bij Agelink voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op.