Afwegingen bij een uitvaart in besloten kring

Ellen Gerritsen

Geschreven door Ellen Gerritsen

28 mrt 2023

Tijdens Corona mochten we niet meer met grote getalen naar uitvaarten komen. Toen de maatregelen het strengst waren, waren slechts 30 mensen welkom. Hierdoor was ineens elke uitvaart in besloten kring. Het leek een tijdelijke trend, zolang de maatregelen van kracht zouden zijn. Maar niets is minder waar. Ook na de pandemie blijft een uitvaart in besloten kring een veelgemaakte keuze. In dit artikel kijken we naar de afwegingen bij het maken van die keus.

Kosten

Een van de meest praktische overwegingen is het kostenplaatje. Bij een uitvaart in besloten kring wordt vaak gebruik gemaakt van een kleine(re) zaal of locatie en schuiven minder mensen aan bij de koffietafel. Ook worden er minder kaarten verstuurd bijvoorbeeld. Zo zullen de kosten van de uitvaart lager zijn, dan wanneer er een grote(re) groep mensen aanwezig is. Wanneer dit (nog) een bewuste afweging is, bereken dan de uitvaartkosten met onze calculator of kijk nog eens kritisch naar je verzekering.

Lees ook ons blog “Wat als je een uitvaart niet kunt betalen?”

Familie en vrienden

Je kunt daarnaast afwegingen maken tussen het uitnodigen van alleen familie of ook vrienden en kennissen. Bij overlijden op leeftijd zie je vaker dat alleen familie aanwezig is. Wanneer de overledene nog (erg) jong was, worden vaak ook vrienden en kennissen uitgenodigd. Maar dit hoeft natuurlijk niet met leeftijd te maken te hebben. Je mag hierin ook bewuste keuzes maken voor het een of het ander. Wellicht had de overledene een hele hechte vriendengroep of zijn er spanningen binnen de familie. Dan kan dit ook een rol spelen.

Condoleance

Eén van de meest genoemde redenen om te kiezen voor een uitvaart in besloten kring, is het “ontzien” van de nabestaanden. Een condoleance is voor hen vaak erg zwaar en confronterend. Bij een kleine(re) groep genodigden, wordt hen een hoop bespaard. Wat we anderzijds vaak zien tegenwoordig: een uitvaart in besloten kring met de dag ervoor een grote condoleance. Op die manier kunnen betrokkenen wel hun medeleven tonen aan de directe nabestaanden, maar blijft de (vaak persoonlijke) uitvaartdienst wel klein.

Intiem of groots

Kijk ook eens naar wat bij de overledene zelf past. Was het iemand die hield van intieme settings? Of kwam diegene altijd en overal bekenden tegen? De keus voor de uitvaart kun je dan heel goed baseren op hoe hij of zij in het dagelijks leven was. En dan nog hoeft dit niet te betekenen dat een grote(re), openbare uitvaart niet intiem kan zijn. Lees hier bijvoorbeeld onze 10 tips voor een persoonlijke uitvaart.

Wensen van de overledene

En tot slot hoef je soms als nabestaande deze lastige keuze niet te maken. De overledene heeft dan zelf al overwogen hoe hij of zij herdacht wil worden. Vaak is dit vastgelegd in documentatie over de uitvaart, nalatenschap of zelfs een testament. Wellicht zijn hier zelfs al gesprekken over geweest en zijn de wensen bekend. Natuurlijk wil je die graag – waar kan – honoreren en besluit je daarom wel of niet voor een uitvaart in besloten kring.

Terug naar alle berichten