Crematie of begrafenis hoeveel dagen na overlijden?

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

27 jan 2021

Hoeveel dagen je moet wachten tussen het overlijden en de uitvaart is wettelijk bepaald. Een overledene moet binnen 6 werkdagen begraven of gecremeerd worden. Daarnaast geldt dat je een overledene niet eerder dan 36 uur mag begraven of cremeren. 

Wanneer vindt de uitvaart plaats na overlijden?

Hoeveel dagen na overlijden de uitvaart plaatsvindt hangt van de wet af. De exacte hoeveel dagen tussen overlijden en crematie of begrafenis verschilt. Een uitvaart binnen 36 uur is niet mogelijk vanwege mogelijk strafrechtelijk onderzoek. Daarnaast geeft dit de nabestaanden tijd om de uitvaart te regelen.

Onder normale omstandigheden kan een uitvaart 1,5 tot 6 werkdagen na overlijden plaatsvinden. Weekenden en feestdagen gelden niet als werkdagen. Dit kan ervoor zorgen dat een uitvaart meer dan 6 dagen na overlijden plaatsvindt. De uiteindelijk dag van de uitvaart kan gekozen worden door de nabestaanden. 

Kan een begrafenis op zaterdag of zondag plaatsvinden?

Ja, een begrafenis of crematie mag in het weekend plaatsvinden. Deze mag ook plaatsvinden op een (Christelijke) feestdag. Dit is echter niet mogelijk bij iedere begraafplaats of crematorium.

Mag ik een crematie of begrafenis uitstellen of vervroegen?

Afwijken van de wettelijk bepaalde periodes voor crematie of begrafenis is mogelijk. Cremeren of begraven binnen 36 uur na overlijden mag alleen met toestemming van de officier van justitie en de burgemeester. Ook is toestemming van de burgemeester nodig om een overledene te begraven of cremeren na 6 werkdagen.

Uitstellen gebeurt bijvoorbeeld omdat familieleden uit het buitenland moeten komen. Of omdat een familielid in slechte lichamelijke toestand is. Uitstel kan ook gebeuren vanwege strafrechtelijk onderzoek.

Waarom wachten op as na crematie?

Na de crematie moet het as van de overledene een maand bewaard worden. Dit geeft nabestaanden tijd om na te denken over wat zij willen doen met het as (indien dat niet al is vastgelegd in een wensenformulier). Ook geeft dit tijd voor eventueel strafrechtelijk onderzoek. Indien nabestaanden het as eerder willen, kunnen zij hiervoor een verzoek indienen bij de officier van justitie.

Uitvaart regelen

Bij het overlijden van een dierbare komen veel vragen op je af. Vragen waar je mogelijk geen antwoord op hebt of liever niet over nadenkt. Bij Agelink Uitvaartzorg helpen we je graag deze zorgen uit handen nemen.

Terug naar alle berichten