Welke bloemen kies je bij een uitvaart?

Niels Gabriël

Geschreven door Niels Gabriël

29 mrt 2021

Bloemen op een uitvaart. Die horen erbij. In de crematie- of kerkzaal, maar ook op de kist en bij het graf. Er zijn talloze aanbieders van bloemen en de keuze is reuze. Maar welke bloemen kies je bij een uitvaart? Welke keuzes heb je? Welke bloemen staan waarvoor symbool? En wat zegt de kleur van de bloemen?

Een rouwkrans of biedermeier?

Vaak zie je tijdens de uitvaart of crematie een bloemstuk op de kist. Dit zorgt voor een warme uitstraling. De kist zelf is vaak kil en confronterend. Een bloemstuk kan dit iets verzachten. Maar de keuze is enorm, dus kies je nu voor een rouwkrans of een biedermeier?

Een biedermeier is het meest traditionele rouwstuk dat we kennen. Het is een bloemstuk in een ronde vorm, opgemaakt met vele bloemen. Je kunt kiezen voor een biedermeier met allerlei verschillende bloemen, of juist voor een rustige variant met enkel rozen bijvoorbeeld.

De rouwkrans is een een stuk ‘moderner’. Het is meer iets van de laatste jaren. Het woord zegt het al, maar het is een mooie krans die niet alleen op de kist gelegd kan worden, maar bijvoorbeeld ook kan worden opgehangen bij de foto van de overledene. Ook hierin is het weer mogelijk om voor vele bloemsoorten te kiezen.

Tegenwoordig zijn er naast rouwkransen en biedermeiers ook mogelijkheden voor bloemstukken in de vorm van een hart, of vlinder. Maar ook stervormige boeketten zijn mogelijk. Het wordt op die manier steeds gemakkelijker om een bloemstuk te kiezen dat echt past bij de (herinnering aan) je dierbare overledene.

Rustige kleuren of uitgesproken kleuren?

Zoveel verschillende soorten als er zijn, zoveel diverse kleuren zijn er ook. De kleuren van een rouwstuk zeggen vaak veel. Volgens Fleurop zijn de betekenissen van de kleur bloemen als volgt:

  • Rood: liefde, lijden, hartstocht, moed, verleiding, zwoel, offer (strijd, vuur), romantiek.
  • Wit: eenvoud, reinheid, maagdelijkheid, kalmte, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid, vreugde, feest, waarheid.
  • Geel: licht, vrolijkheid, voorjaar, glorie, kleur van de zon, energie, groei, kracht, lentegevoel, luister, afgunst, verraad.
  • Magenta: uitbundig, opwindend, schokkend.
  • Oranje: warmte, rijkdom, extravert, kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit, erotiek.
  • Blauw: goddelijkheid, oneindigheid, spiritualiteit, trouw, oprechtheid, onschuld.
  • Purper: koninklijkheid, sensualiteit, decadentie, gezag.
  • Roze zachtheid, tederheid, blijdschap, geboorte, ingetogen, romantiek, zoet, lief, onschuldig, licht dat doorbreekt. 

Rozen, seringen of veldbloemen?

Tot slot kun je – naast de vorm en de kleur – ook betekenis geven aan het soort bloemen dat je kiest. Rode rozen staan voor passie, witte rozen voor vertrouwen. Seringen zijn onschuldig en lief. Anjers staan voor vurigheid. Witte chrysanten staan voor Allerzielen. Gerbera’s voor vriendschap en verbondenheid. En het groen in de opvulling staat voor vrede en hoop. 

Kies met je hart

Zoals je hebt gelezen in dit blog, is de keuze enorm. Het kan overweldigend zijn om die keus te moeten maken. Zeker wanneer je nog midden in de emotie van (plots) verlies zit. Daarom adviseren wij, van Agelink, om vanuit je gevoel te kiezen. Was jouw dierbare gek op gekleurde gerbera’s? Kies die dan voor de uitvaart. Een betekenis is mooi, maar ook subjectief. Jij bent de enige die betekenis kan geven aan de bloemen die je kiest. Dus kies met je hart.

Terug naar alle berichten