Wat als je een uitvaart niet kunt betalen?

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

17 feb 2021

Bij een begrafenis of crematie moet er veel geregeld worden. Een van de vele zaken waarover moet worden nagedacht, zijn de uitvaartkosten. Want wie moet die eigenlijk betalen? En wat als er niemand kan of wil betalen? Wie is dan verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Wie moet de uitvaart betalen?

Voordat iemand komt te overlijden, kan degene in een wensenformulier zijn of haar wensen omtrent de uitvaart vastleggen. Het uitvoeren van die wensen gebeurt door een opdrachtgever. Zoals behandeld in een eerder artikel, kan in principe iedereen de opdrachtgever zijn en dus de uitvaart regelen. Vaak is de opdrachtgever de partner van de overledene of een directe nabestaande. 

De opdrachtgever is degene die bij het regelen van de uitvaart afspraken maakt met de uitvaartverzorger, de begraafplaats of het crematorium. Hiervoor zet hij of zij een handtekening onder een overeenkomst. Dit zorgt ervoor dat de opdrachtgever een aantal verplichtingen heeft. Een van die verplichtingen is het voldoen van de betalingen. Dat wil echter niet zeggen dat de opdrachtgever daadwerkelijk zelf voor (alle) kosten opdraait. 

Heeft de overledene een uitvaartverzekering? Dan wordt daarmee de uitvaart betaald. Het is mogelijk dat deze niet (geheel) toereikend is. In dat geval wordt er geld van de rekening van de overledene gebruikt of wordt er verhaal gedaan op de erfenis of de erfgenamen.

* tekst gaat verder onder afbeelding

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld of opdrachtgever is?

Indien er geen opdrachtgever is of er zijn geen nabestaanden die de uitvaart willen betalen, dan is de gemeente waarin de overledene zich bevindt verantwoordelijk. De gemeente zal de kosten echter verhalen bij de familie of gebruikt hiervoor het nalatenschap van de overledene.

Het kan voorkomen dat de erfenis niet voldoende is. Dit doordat er geen erfenis is, of omdat de overledene nog schulden heeft. Eventuele schulden zoals een hypotheek- of belastingschuld hebben voorrang op de kosten van de uitvaart. Als het nalatenschap niet voldoende is, worden de uitvaartkosten alsnog bij de familie belegd. Indien zij de uitvaart niet kunnen betalen, kunnen zij bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente.

Wat kost een begrafenis of crematie?

Hoeveel een uitvaart kost is afhankelijk van meerdere factoren. Op de homepagina van onze website staat een handige uitvaartkosten calculator waarmee je gemakkelijk de kosten kan berekenen. Door het invullen van de stappen krijg je een overzicht van alle mogelijkheden en bijkomende kosten van een uitvaart.

Subtotaal
2200
Terug naar alle berichten