Hulp bij opruimen woning na overlijden
Geschreven door Paul Kelderman
Eén van de meest praktische dingen die na overlijden moet gebeuren: opruimen. Denk aan het opruimen van een volledige woning, andersoortige woonruimte of een zorgkamer bijvoorbeeld. Het kan een tijdrovende klus zijn en het moet vaak snel gebeuren. Met een beetje pech op het moment dat de emotie nog erg hoog zit. Daarom geven we je in dit blog een aantal praktische tips voor het opruimen na overlijden.
Stel vast wie helpt
Het heeft vaak weinig zin om met 10 personen aan de slag te gaan. Je loopt elkaar in de weg en kan soms lastig knopen doorhakken wanneer je alles wil overleggen. Het tegenovergestelde is ook niet fijn. Als je alleen of met z’n tweeën bent, kun je wel wat hulp gebruiken. Begin daarom met vaststellen wie de taak op zich gaat nemen. Vraag hulp waar nodig en kies een (selecte) groep uit de nabestaanden die helpen opruimen.
Alles doornemen of alleen dat wat noodzakelijk is?
Kies vervolgens een “opruimstrategie”. Wil je letterlijk alles in huis door je handen laten gaan? Of kijk je alleen naar praktische, noodzakelijke dingen? Je kunt ervoor kiezen om de spullen in te delen in categorieën, bijvoorbeeld:
- Spullen met emotionele waarde
- Spullen met praktische waarde
- Spullen waar je een ander nog blij mee kunt maken
- Papieren en brieven waar nog wat mee gedaan moet worden
Stel jezelf tijdens het opruimen continu de vraag: wat heb ik nodig en waar word ik blij van? Zo voorkom je dat je te veel bewaart of mee naar je eigen huis neemt.
Laat nabestaanden een rondje maken
Wanneer alles gesorteerd is, kun je de overige nabestaanden een rondje door het huis of de kamer laten maken. Waar je in het daadwerkelijke opruimen heel select was in het aantal personen, kun je hier wat meer mensen hun gang laten gaan. Denk aan kinderen, kleinkinderen, broers, zussen of hechte vrienden bijvoorbeeld. Zo kan iedereen voor zichzelf bepalen wat waardevol is, op welke manier dan ook. Goed overleg is hierbij erg belangrijk.
Help goede doelen of de kringloop
Heb je opgeruimd wat weg moet en voor jezelf bepaald wat je meeneemt? Dan blijft er vaak nog een boel over. Dat gaat van meubels tot spelletjes tot kleding. Bedenk eens wie je hier nog blij mee kunt maken. De meubels kunnen wellicht naar de kringloop, de spelletjes naar het kinderdagverblijf en de kleding naar het goede doel. Kies wat bij jou en bij je dierbare past. Betekent dit dat er weinig tot geen waarde gehecht werd aan spullen? Doe dan alles weg en laat een huisontruimingsbedrijf het ophalen. Zij zijn hierin gespecialiseerd en ontzorgen je van A tot Z.
Neem spullen mee voor een later moment
Dat afscheid nemen niet makkelijk is, weten we bij Agelink heel goed. En dat het opruimen van een woonruimte erg lastig kan zijn, ook. Wil het op het moment dat het “moet” allemaal écht niet lukken? Neem dan de spullen van jouw overleden dierbare mee naar huis om het daar op een later moment uit te zoeken. Zo hoef je niets te doen op het moment dat jij daar nog niet klaar voor bent.