Uitvaartkist: wat zijn de mogelijkheden?
Geschreven door Paul Kelderman
Een uitvaartkist is vrij vanzelfsprekend bij een uitvaart. Je hoeft echter niet meer in een ‘standaard’ uitvaartkist begraven of gecremeerd te worden. Misschien dat je er liever nog niet aan denkt, maar het is goed om te weten wat er allemaal mogelijk is. Tegenwoordig kun je (vrijwel) geheel zelf kiezen waarin jij of een dierbare wordt begraven of gecremeerd. Zo zorg je voor een passend afscheid.
De mogelijkheden
De mogelijkheden voor een uitvaartkist zijn vrijwel oneindig, mede doordat je geheel je eigen kist kan (laten) maken. Zo kun je kiezen voor de ‘standaard’ houten uitvaartkist. Hierbij heb je keuze uit vele soorten hout, waaronder eikenhout, beukenhout, riet, bamboe en wilgenteen. Een geweven, rieten kist is dus ook een van de mogelijkheden.
Naast keuze in het materiaal, is het ook mogelijk om de afwerking te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan ruw hout of een glanslaag. Liever iets heel anders? Je kunt een kist ook laten verven in een andere kleur. Of voorzie de kist van foto’s, tekeningen of tekst. Dit kan de kist minder confronterend maken voor kinderen. Sommigen kiezen er zelfs voor om de kist te laten beschilderen met schoolbordverf. Zo kunnen dierbaren een boodschap achterlaten op de kist.
Hout, riet, beschilderingen. Er is genoeg keuze. Maar er is nog veel meer mogelijk dan alleen hout. Zo zijn er uitvaartkisten gemaakt van karton. Deze zijn sterk, lichtgewicht en relatief goedkoop. Daarnaast zijn deze beter voor het milieu, doordat ze sneller afbreken. Over ecologisch gesproken. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook bij het kiezen van een uitvaartkist. Een ecologische uitvaartkist heeft het FSC keurmerk. Voor het houtgebruik van deze kisten wordt een nieuwe boom geplant. Daarnaast worden deze kisten niet gelakt en is de binnenkant voorzien van milieuvriendelijk katoen.
Liever geen uitvaartkist?
Het kan natuurlijk zijn dat je niet in een kist begraven of gecremeerd wil worden. Dan biedt een lijkwade een oplossing. Bij een lijkwade wordt de overledene in een doek gewikkeld. Het lichaam wordt daarbij op een draagbaar gelegd. Een draagbaar is een platte bodem met een smalle rand. Voor sommigen is een lijkwade een bewust keuze om toch nog even iets dichterbij de overledene te kunnen zijn.
Wil je liever helemaal geen kist of lijkwade? Wettelijk gezien is een kist niet verplicht. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een groene uitvaart, zonder kist. Hoewel een kist niet verplicht is, wordt hier vaak wel voorkeur aangegeven. Dat heeft onder andere te maken met dat een overledene hygiënisch vastgehouden moet kunnen worden. Daarnaast vergemakkelijkt een kist de crematie. Crematoria, maar ook begraafplaatsen, kunnen daarom een overledene zonder kist of lijkwade weigeren.
Waar moet een uitvaartkist aan voldoen?
Aan de kist zelf zijn een aantal vereisten verbonden. Zo moet de kist “afgestemd zijn op het doel tot begraven of cremeren”. De uitvaartkist moet bij crematie brandbaar zijn. Bij het natuur begraven is het belangrijk dat de kist ecologisch afbreekbaar is. Een kunststoffen of metalen uitvaartkist is daarom niet mogelijk. Eventuele kleine (decoratieve) elementen mogen wel van metaal zijn, zoals de handvatten.
Niets is te gek
Bij het kiezen van een uitvaartkist geldt: niets is te gek. Er is genoeg keuze en vrijheid om zelf iets geheel naar eigen wens te (laten) maken. Een uitvaartkist uitkiezen kan vreemd zijn. Vergeet niet dat je samen met een geliefde of dierbaren iets kan uitzoeken of bedenken. Zo ben je verzekerd van een gepast afscheid.
Heb jij al nagedacht over hoe jouw uitvaartkist er uit moet komen te zien? Bij Agelink helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze voor een uitvaartkist.