Bankzaken regelen na overlijden: een handig stappenplan

Irma Jansen

Geschreven door Irma Jansen

12 jun 2023

Eigenlijk krijg je er vanaf het overlijden van je dierbare meteen al mee te maken: bankzaken. Wat moet je precies regelen om de rekeningen te kunnen betalen? Wat moet je allemaal stopzetten? En nog belangrijker: hoe voorkom je dat de rekeningen ontoegankelijk worden voor jou als nabestaande? In dit blog vind je een handig stappenplan voor het regelen van bankzaken na overlijden.

 Bij Agelink Uitvaartzorg werken we samen met de Nabestaandendesk. Daarbij ontzorgen we in de gehele afwikkeling van praktische (bank)zaken na overlijden. Kijk op www.nabestaandendesk.nl voor meer informatie.

 

Stap 1: Bekijk welke rekeningen er zijn bij welke banken

Begin bij het begin. Breng in kaart welke rekeningen er allemaal zijn en bij welke banken. Denk niet alleen aan betaalrekeningen, maar ook aan spaarrekeningen, termijndeposito’s of beleggersrekeningen bijvoorbeeld.

Stap 2: Neem contact op met de bank(en) om overlijden te melden

Informeer vervolgens de betreffende banken. Bij een gezamenlijke rekening kan dit worden gedaan door de partner van de overledene. Had de overledene een rekening op één naam, dan wordt het wat ingewikkelder. Eventuele volmachten komen namelijk altijd te vervallen op het moment van overlijden. Het melden van overlijden moet worden gedaan door degene die de erfenis beheert. Hij of zij moet daarna diverse documenten aanleveren om overlijden aan te tonen en om toegang te krijgen over de rekening(en).

Stap 3: Toegang (terug) verkrijgen over de rekeningen

Pas wanneer alle documentatie is afgehandeld, kan je als nabestaande weer toegang krijgen tot de rekening(en) van de overledene. En dit gebeurt uiteraard enkel wanneer dit vooraf schriftelijk is vastgelegd. In het testament bijvoorbeeld. Zo wordt kwade wil voorkomen. Wanneer je als nabestaande toegang hebt tot de rekening(en), kun je de laatste lasten gaan betalen – zoals de uitvaart. Die nota kan overigens altijd worden betaald, zelfs wanneer de rekeningen onverhoopt geblokkeerd blijven.

Stap 4: Stop alle abonnementen en automatische betalingen

Hierna kun je in kaart brengen welke afschrijvingen en betalingen automatisch worden gedaan. Deze kun je vervolgens handmatig opzeggen. Let op: hiervoor is vaak een akte van overlijden noodzakelijk. Sommige banken blokkeren de automatische betalingen al meteen en bij sommige banken gebeurt dit na 3 maanden. Door dit zelf te controleren en in de gaten te houden, kun je onnodige kosten voorkomen.

Stap 5: Beheer de erfenis

Zijn alle laatste betalingen uitgevoerd? Staat er niks meer open bij schuldeisers? En is er nog geld over? Dan ga je als nabestaande pas de erfenis beheren. Het overgebleven geld kan dan volgens het testament worden verdeeld. Hierbij kan de bank of een notaris altijd adviseren of ondersteunen.

Meer info over bankzaken regelen na overlijden

Wordt de uitvaart van jouw dierbare verzorgd door Agelink? Dan kun je vragen over dit soort onderwerpen natuurlijk ook altijd stellen aan de uitvaartbegeleider. Hij of zij staat je dan zo goed mogelijk te woord. Het is natuurlijk wel per bank (en testament) verschillend wat er moet en gaat gebeuren. Daarom is het vaak slim om rechtstreeks contact op te nemen met de bank.

Terug naar alle berichten