Wat moet je regelen als een minderjarig kind overlijdt?

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

12 apr 2024

De dood is vaak al heftig genoeg. Maar bij minderjarige kinderen, nog een beetje meer. Naast alle heftige emoties en het grote verdriet, moet er ook veel geregeld worden. Het is goed om te weten dat je hier als ouder niet alleen in staat. Je kunt bij een groot deel van de taken namelijk hulp vragen. En krijgen. In dit artikel staan we stil bij alle zaken die je moet regelen als een minderjarig kind overlijdt.

5 zaken om meteen te regelen na het overlijden van een minderjarig kind

Er zijn tal van dingen die geregeld moeten en kunnen worden rondom het overlijden van een minderjarig kind. Denk aan het vormgeven van de uitvaart, het kiezen van muziek, digitale vrienden op de hoogte stellen en het schrijven van een afscheidsspeech bijvoorbeeld. Dit zijn echter details die pas in een tweede stadium aan bod komen. Allereerst zullen de volgende (praktische) dingen moeten gebeuren:

Stap 1: meld het overlijden

Het melden van overlijden moet bij de juiste instanties worden gemeld. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts. Zij zullen immers degenen zijn die helpen bij het verkrijgen van de overlijdensakte. De melding hoeft niet te worden gedaan door een ouder of voogd. Indien je hiertoe zelf niet in staat bent, mag ook andere familie of een instantie dit voor je doen.

Stap 2: informeer familie

Ontzettend moeilijk, maar heel belangrijk is het om familie en nabije vrienden te informeren. Zo kunnen jullie het verdriet samen delen. En heel belangrijk: dit is de kring waarbinnen je vaak hulp kunt vragen en krijgen. Draag de last van dit verdriet niet alleen!

Stap 3: neem contact op met de uitvaartondernemer

Om een warme laatst groet te brengen en de begrafenis of crematie te regelen, neem je contact op met de uitvaartondernemer. Doe dit ook zo snel mogelijk. Bij Agelink Uitvaart helpen we je 24/7 met al het regelwerk, emotionele ondersteuning en het realiseren van een persoonlijke dienst.

overlijden melden

Stap 4: informeer school en verenigingen

Breng ook zo snel mogelijk de school en verenigingen van het kind op de hoogte. Zij kunnen ook andere kinderen vervolgens helpen in hun rouwproces en een gedenkplek inrichten bijvoorbeeld.

Stap 5: informeer vriendjes en vriendinnetjes

Je kunt ervoor kiezen om ook rechtstreekse vriendjes en vriendinnetjes te informeren. Dit kan heel traumatisch zijn, dus vraag hierbij hulp indien gewenst. De school of ouders van deze kinderen kunnen hierin immers ook een rol spelen. We hebben hierover ook een blog vol tips en informatie.

Lees hier meer over kinderen en rouwverwerking

Regelen van de uitvaart voor een minderjarig kind

Als je ooit een uitvaart van een minderjarig kind hebt meegemaakt, weet je dat er maar weinig momenten minder zwaar zijn dan deze. Het voelt vaak heel onwerkelijk en is intens verdrietig. Omdat uitvaarten op die leeftijd daadwerkelijk anders zijn dan bij overlijden op latere leeftijd, hebben we een aantal tips verzameld. Hiermee kun je het minderjarige kind gedenken op een manier die bij deze jonge leeftijd past.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een thema-uitvaart vol superhelden, voetbal of prinsessen bijvoorbeeld
  • Vriendjes en vriendinnetjes die hun herinneringen delen
  • Persoonlijk gezongen liedjes door het schoolkoor
  • Een video met de mooiste beelden uit zijn of haar jonge leven
  • Geen bidprentje, maar bijvoorbeeld een bloem of speelgoed als bedankje
  • Muziek en liedjes die passen bij de smaak van het overleden kind
  • Een donatie voor een goed doel of stichting, indien het kind ziek was bijvoorbeeld

Zoek hulp bij het verlies van een kind

Het verlies van een minderjarig kind is een onvoorstelbaar moeilijke ervaring voor het gezin. Over de rouwverwerking bij verlies van een kind schreven we al eens een blog. Maar dat vervangt uiteraard geen professionele hulp. Zoek hulp voor psychische klachten en vraag hulp in de periode dat dit ook praktisch nodig is. Vrienden en familie zijn vaak dichterbij dan je denkt.

Terug naar alle berichten