Hoe stel je digitale vrienden op de hoogte van overlijden?

Paul Kelderman

Geschreven door Paul Kelderman

9 okt 2023

Wanneer een dierbare komt te overlijden, worden naasten vaak snel geïnformeerd. Via rouwkaarten, WhatsApp berichten en persoonlijke gesprekken bijvoorbeeld. Maar de overledene heeft vaak ook digitale vrienden. Mensen die wat verder van hem of haar af stonden, maar die waarschijnlijk wel over het overlijden geïnformeerd willen worden. Daarom kijken we in dit blog naar verschillende manieren om digitale vrienden op de hoogte te stellen van overlijden.

Overlijden melden op social media

Al eerder schreven we een blog over wat je met social media-accounts moeten doen na overlijden. Het gaat dan om een herinneringsstatus of het sluiten van het account. Het is heel belangrijk om dit na overlijden zo snel mogelijk in gang te zetten.

Mededeling van overlijden op social media

Wanneer je via het betreffende platform de inlog van het account van jouw dierbare hebt verkregen, kun je een mededeling van overlijden plaatsen. Dat kan met een mooie foto en de tekst uit de rouwkaart bijvoorbeeld. Een video maakt het nog persoonlijker. Wat we ook vaak zien is een online condoleanceregister.

Een online condoleanceregister

Niet alle digitale vrienden van jouw dierbare zullen in de gelegenheid zijn om naar de uitvaart te komen, of daarvoor worden uitgenodigd. Daarom kun je voor deze specifieke vrienden een online condoleanceregister openen. Dat is een manier waarop digitale vrienden een laatste groet kunnen achterlaten. Alle condoleances worden zo verzameld en blijven op één plek beschikbaar voor de nabestaanden. Denk bijvoorbeeld aan memori.nl.

E-mailcontacten informeren over overlijden

Dat online condoleanceregister kan ook worden gedeeld via de mail. Het is echter moeilijker om daar inloggegevens voor te verkrijgen, nadat jouw dierbare is overleden. Let dus op dat je dit goed (laat) vastleggen voor jouw nabestaanden! Wanneer je wél over deze gegevens beschikt, kun je ook e-mailcontacten informeren over overlijden. Het makkelijkste doe je dat door bijvoorbeeld de social media post, video, rouwkaart en/of het online condoleanceregister te delen met alle contacten uit het adresboek.

Een verzendlijst op WhatsApp gebruiken

Indien je via WhatsApp alle contacten van de overledene wil informeren, kan dat snel en gemakkelijk met een verzendlijst. Je stelt dan wederom één bericht op, wat je vervolgens met de hele contactenlijst kunt delen. Dat doe je via het menu rechts bovenin, waar je kiest voor de optie om een verzendlijst aan te maken. Let op: alleen contacten die jouw dierbare ook als contact hadden, ontvangen het bericht.

Wij helpen je graag

Er zijn uiteraard nog meer digitale kanalen waar jouw overleden dierbare mogelijk vrienden ontmoette. Indien je kiest voor een uitvaart bij Agelink, helpen wij je graag met deze zaken helder in kaart brengen. Zo geven we je de rust en ruimte voor een warm afscheid. En kun jij je focussen op de zaken die meer aandacht behoeven. Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen of nog meer tips!

Terug naar alle berichten