Een afscheidsspeech schrijven bij overlijden [5 tips]

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

1 sep 2021

Je wordt overmand door emotie. Het verlies van jouw nabestaande heeft veel bij je los gemaakt. En dat wil je onder woorden brengen. Nog een laatste woord voordat je voorgoed afscheid van elkaar neemt. Een mogelijkheid daarvoor is een afscheidsspeech te houden tijdens de uitvaart. Agelink Uitvaart geeft je 5 tips voor een warme, laatste groet.

1: Schrijf vanuit je gevoel

Of het gaat om het overlijden van je vader, moeder, opa, oma of beste vriend, jouw gevoel daarbij is uniek. Persoonlijk. Wanneer je in jouw afscheidsspeech stilstaat bij jouw gevoel, dan is dat nooit fout. Het is juist die warme herinnering.

2: Herinner hoe die persoon was

Probeer ook samen met anderen die herinneringen op te halen. Benoem bijvoorbeeld die ene vakantie waar jullie samen zo van hebben genoten of die voetbalwedstrijd die je nooit meer zult vergeten. Door met een lach en een traan terug te blikken op de mooie dingen uit het leven van je dierbare, wordt de speech levendig en herkenbaar voor degenen in de zaal of kerk.

3: Sta even stil bij alle nabestaanden

Het houden van een afscheidsspeech op een uitvaart doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Sta even stil bij die anderen. Benoem de nabestaanden en de relatie die zij hadden met jullie dierbare. Misschien willen ze zelfs nog wel een citaat geven voor in jouw speech. Op die manier betrek je het hele gezelschap bij jouw laatste groet.

4: Kies de mooiste uitspraken

Ieder persoon heeft ze wel: bijzondere uitspraken. Dit is een van de dingen die we vaak nooit meer vergeten. Ook niet wanneer iemand er niet meer is. Benoem die bijzondere uitspraken in jouw speech. Dit zorgt voor herkenning. Een glimlach.

5: Schrijf je afscheidsspeech voluit

Op het moment dat je daar voor de volle zaal of kerk staat, is de kans groot dat het je even teveel wordt. Dat is niet gek, want je bent net een dierbaar persoon verloren. Het helpt om jouw speech voluit te schrijven. Zo heb je duidelijk op papier staan wat je wil vertellen. Dat biedt houvast op het moment dat je het even moeilijk hebt. Of het geeft een ander de mogelijkheid om het van je over te nemen als het echt even niet meer gaat.

Voorbeelden afscheidsspeech bij overlijden

Lukt het je ondanks onze tips niet om je afscheidsspeech te schrijven? Dat snappen we best. Maar probeer toch om je schouders eronder te zetten. Vraag een andere nabestaande, vriend of familie om hulp. Iedere uitvaart en ieder persoon is uniek, een voorbeeld afscheidsspeech doet dat geen eer aan. Mocht je dan toch echt helemaal vastlopen, dan is ons advies om een mooi gedicht voor te lezen of een uniek liedje af te spelen. Ook dit zorgt voor een mooie, warme herinnering.

Terug naar alle berichten