Wat zet je op een kerstkaart na overlijden?

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

6 dec 2022
De feestdagen draaien bij uitstek om samenzijn en gezelligheid. Dit maakt dat we onze overleden dierbaren in deze periode vaak extra missen. Als iemand nog niet zo lang overleden is, kan de decembermaand al helemaal als zwaar worden ervaren. Ineens dek je de tafel met een bord minder of reis je zonder die dierbare naar het kerstdiner. Als buitenstaander kan het ook lastig zijn om hiermee om te gaan. Hoe steun je iemand op een passende manier? Stuur je bijvoorbeeld een kerstkaart? En wat zet je op een kerstkaart na overlijden?
Bij naaste familie of vrienden
Bij een overlijden zijn nabestaanden vrijwel altijd dankbaar als hun omgeving hier aandacht voor heeft. Laat dus iets van je horen als er een dierbare is overleden, ook als je niet goed weet wat je moet zeggen. Vooral als het gaat om mensen die dichtbij je staan, zoals naaste familie of vrienden. De rouwperiode kan bestaan uit veel verdriet, eenzaamheid, boosheid en wanhoop. De donkere dagen voor en rondom kerst kunnen deze gevoelens nog eens versterken. Stuur dus wel een kerstkaart en/of laat weten dat je aan iemand denkt. Bied je hulp aan en een luisterend oor. Het mooiste is als je dit ook concreet maakt. Bijvoorbeeld; ‘Ik bel je op eerste kerstdag.’ Dan hoeft de ander in deze periode van verdriet niet zelf het initiatief te nemen. Vermijd kerstwensen die nu niet passend zijn, zoals ‘Fijne feestdagen’ of ‘Geniet van de kerstdagen’. Kies daarnaast een kaart die rustig van kleur is en niet te feestelijk is in design.

Wat zet je op een kerstkaart na overlijden van een kennis?

Heb je de overledene niet goed gekend en is de nabestaande ook alleen een kennis of bijvoorbeeld verre collega? Dan voel je je misschien niet comfortabel bij langsgaan, bellen of verdere hulp aanbieden. Dan is juist het sturen van alleen een kerstkaart een passend gebaar. Maar wat zet je op een kerstkaart na overlijden van een kennis? Bij iemand in de rouw kun je teksten gebruiken als ‘Ik denk aan je tijdens deze moeilijke dagen’, ‘Veel sterkte gewenst, ook in deze decembermaand’ of ‘We branden een extra kaarsje voor (naam overledene), heel veel liefs’. Online zijn ook gedichten over rouw te vinden die passend zijn. Natuurlijk kun je ook zelf een gedicht schrijven als je iets persoonlijkers wilt zeggen.

Iemand ondersteunen in de rouw

Wil je meer ideeën voor ondersteuning van iemand in de rouw? Lees dan onze blog ‘Wat helpt nou echt als je iemand wilt steunen die rouwt?’ Speciaal voor collega’s geven wij ook tips bij rouw op de werkvloer.

Terug naar alle berichten