Rouwverwerking bij verlies van een kind

Ellen Gerritsen

Geschreven door Ellen Gerritsen

13 dec 2023

Een van de meest onnatuurlijke dingen die ons in het leven kan overkomen, is het verliezen van een kind. Dit wordt omschreven als een van de zwaarste periodes die een mens kan doorstaan. Maar in die bewoording vinden we gelijk kracht; want ondanks het diepe dal, kún je dit doorstaan.

Erken de complexiteit

Het verlies van een kind is een pijn die met niets te vergelijken is. Het gaat vaak gepaard met onmacht, verdriet, woede en onbegrip. Erkennen dat deze gevoelens er zijn en jezelf toestaan het allemaal te voelen zijn de eerste stap. De rouwverwerking bij het verlies van een kind is een complex en vaak verwarrend proces. Er is geen juiste manier, behalve de weg die voor jou past.

Sterrenkindjes en regenboogkindjes

In de wereld van rouwverwerking bij het verlies van een kind worden termen als “sterrenkindjes” en “regenboogkindjes” vaak gebruikt. Sterrenkindjes verwijzen naar kinderen die te vroeg zijn overleden, terwijl regenboogkindjes staan voor kinderen die geboren worden na een periode van verlies. Deze symbolen dragen bij aan het scheppen van een betekenisvolle context rondom het verlies.

Rouwverwerking met rituelen

Een belangrijk onderdeel van een rouwproces is ook dat zoeken naar betekenis. Rituelen en herdenkingen kunnen je hierbij helpen. Organiseer een herdenkingsdienst of maak een herinneringsboek. Thuis een herdenkingsaltaar inrichten is ook fijn. Zo kun je op elk gewenst moment stilstaan bij je verlies en het langzaam onderdeel laten worden van je leven. Helemaal op jouw eigen manier.

Een uniek altaar inrichten doe je bijvoorbeeld met een persoonlijke urn of herinneringssieraden. Bekijk hier het aanbod van onze asbestemmingsproducten op Amare Memories.

Samen rouwen

Ondanks dat rouwverwerking heel eenzaam kan voelen, is het geen reis die je alleen doorstaat. Zeker niet bij het verlies van een kind. Met steun van je partner, familie en vrienden doorbreek je het gevoel dat je er alleen voor staat. Door herinneringen te delen en over je gevoelens te praten, heel je telkens een beetje meer.

Zoek professionele hulp

De enorme impact van het verlies van een kind mag je niet onderschatten. Het is iets dat je voor de rest van je leven bij je draagt. Daarom kan ook professionele hulp een fijne stap zijn. Coaches, praktijkondersteuners en psychologen weten waar je het over hebt. Je voelt je hierdoor gehoord en gezien, maar maakt ook een waardevolle stap in de erkenning van je pijn. Schaam je niet dat het “niet alleen lukt”, maar zie het als een kans om jouw verlies een plek te geven. En ook het inschakelen van hulp wanneer jouw omgeving juist heel steunend is, is geen teken van zwakte!

Lotgenotencontact

Ook praten met lotgenoten wordt vaak ervaren als helend. Het zorgt voor een unieke verbinding en biedt troost. Veel mensen leren elkaar bijvoorbeeld online kennen, in Facebook- of Instagram groepen. Maar via een psycholoog, praktijkondersteuner of jouw uitvaartverzorger kun je ook offline met elkaar in contact komen. Er zijn vaak verschillende initiatieven, ook in jouw omgeving!

Ondersteuning nodig?

Het is van essentieel belang voor ouders om te weten dat ze niet alleen zijn in hun verdriet. Wij kunnen helpen met jouw reis door de rouwverwerking van het verlies van een kind. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Contact

Terug naar alle berichten