Hoe muziek helpt bij rouw

Miranda van der Zee-Bloem

Geschreven door Miranda van der Zee-Bloem

22 mei 2023

Rouw gaat gepaard met veel emoties. Verdriet, woede, verwarring en zelfs schuldgevoelens kunnen opspelen. Gelukkig kan muziek ons helpen deze emoties te reguleren en ons te ondersteunen bij het verwerken van rouw. In dit blog leggen we uit hoe dat werkt.

Emoties reguleren

Muziek helpt bij het reguleren van onze emoties. Het is namelijk bewezen dat muziek invloed heeft op ons limbisch systeem. Dat is het gebied in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties en stemming. Door het luisteren naar muziek kunnen we ons verdriet verminderen, onze stemming verbeteren en omgaan met de verschillende fasen van rouw.

>> Ben je op zoek naar muziek voor de uitvaart? Klik dan hier voor onze tips.

Afleiding bieden

Het luisteren naar muziek kan ook een bron van afleiding zijn. Tijdens een periode van rouw, kan het moeilijk zijn om je te concentreren. Door naar muziek te luisteren kunnen we onze gedachten even verzetten en ons focussen op iets anders. Het hoeven dus ook niet per se verdrietige liedjes te zijn. Het luisteren in het algemeen biedt al voldoende afleiding.

Herinneringen oproepen

Ook helpen (bekende) klanken bij het ophalen van herinneringen. Het luisteren naar bepaalde nummers kan ons terugbrengen naar specifieke, waardevolle momenten. Zo verbinden we ons met de positieve herinneringen die we hebben aan onze overleden geliefden. Het biedt ons letterlijk troost.

Gedeelde ervaringen

Tot slot kan muziek kan ook een manier zijn om te verbinden met anderen. Die ook rouwen. Hierdoor voelen we ons minder eenzaam. Door samen naar muziek te luisteren of zelfs samen muziek te maken, ervaren we dat we er niet alleen voor staan. Dat kan gelden voor je directe naasten of in het algemeen.

Tips voor muziek

Hieronder hebben we 10 nummers verzameld, welke allemaal zijn uitgebracht in of na 2010. De liedjes gaan over rouw of rouwverwerking en kunnen je helpen in jouw rouwverwerkingsproces.

  • “All I Want” van Kodaline – gaat over het verlies van een geliefde en hoe moeilijk het is om door te gaan zonder hen.
  • “Someone You Loved” van Lewis Capaldi – gaat over het verlies van een geliefde en het missen van die persoon.
  • “Supermarket Flowers” van Ed Sheeran – geschreven na de dood van de grootmoeder van Sheeran en gaat over het verlies van een dierbare.
  • “Ghost” van Halsey – gaat over het verwerken van een breuk en de emoties die daarmee gepaard gaan.
  • “Funeral” van Phoebe Bridgers – gaat over het verlies van een vriend en de emoties die daarbij komen kijken.
  • “I Will Follow You Into The Dark” van Death Cab for Cutie – gaat over de dood en het proces van rouwverwerking.
  • “21 Guns” van Green Day – geschreven na de dood van een vriend en gaat over het verlies van hoop en de pijn van verdriet.
  • “How Could You Leave Us” van NF – gaat over het verlies van zijn moeder en de emoties die daarbij komen kijken.
  • “Champagne Problems” van Taylor Swift – gaat over het accepteren van een breuk en het omgaan met de emoties die daarbij komen kijken.
  • “When I See You Again” van Wiz Khalifa en Charlie Puth – is een ode aan vriendschap en gaat over het gemis ervan.
Terug naar alle berichten