Kinderen en rouwverwerking: hoe pak je dat aan?

Niels Gabriël

Geschreven door Niels Gabriël

5 apr 2023

Het verlies van een dierbare is zwaar. Rouw is rauw. En voor kinderen misschien nog wel een beetje extra. Juist omdat ze nog niet goed begrijpen wat er gebeurt. Maar, daar kunnen we ze tegenwoordig wel heel goed bij helpen. Niet alleen door met ze te praten, ook zijn er steeds meer dingen verkrijgbaar die ondersteunen bij kinderen en rouwverwerking. In dit blog zetten we ze op een rijtje.

Praten en uiten

Het allerbelangrijkste is om met kinderen in gesprek te gaan en blijven. Probeer ze uit te leggen wat de dood precies betekent. Wat het verlies van een dierbare inhoudt. Neem daarbij ook de tijd om naar het kind te luisteren en hem of haar vragen te laten stellen. Elk kind verwerkt rouw op zijn of haar eigen manier. Voor de een betekent dit veel praten, een ander zal veel huilen en weer een ander kind wil graag tekeningen maken of knutselen. Het allerbelangrijkste: vraag het kind hoe je kunt helpen en wat hij of zij nodig heeft.

Laat een knuffel maken

Misschien kende je hem nog niet, maar de knuffel van een overleden dierbare zien we steeds vaker voorbijkomen. De knuffel wordt gemaakt van een portretfoto. Hij is heel handzaam en zacht, speciaal voor kinderen. Met de knuffel kan letterlijk worden geknuffeld en blijft de herinnering aan een overleden dierbare levend. Het helpt enorm bij het rouwproces. Kijk maar eens:

Kies voor een rouwkoffertje

Een ander idee is een rouwkoffertje. Die kun je zelf samenstellen, maar ook online bestellen. In de rouwkoffer vind je vaak kleurplaten, een dagboekje, een knuffel en foto’s. Eigenlijk kan je hier alles in stoppen wat jouw kind helpt met verwerken van verlies. En hoe mooi is het, om dat zo persoonlijk mogelijk te maken?! Wellicht kunnen er dan ook andere, dierbare voorwerpen in terug komen.

Lees een boek

Er zijn tegenwoordig ook een boel boeken te vinden over rouw, voor kinderen. Van Nijntje Pluis en Kikker, tot professionele hulpboeken. Door het verlies van een dierbare in verhaalvorm onderwerp van gesprek te laten zijn, sluit het beter aan bij de beleefwereld van kinderen. Het geeft hun jonge brein de mogelijkheid om de werkelijkheid met een beetje fantasie te vermengen.

Maak gebruik van professionele (rouw)hulp

Het verlies van een dierbare is niet niks. Het zorgt vaak voor hele verdrietige en stressvolle situaties, waarbij de nasleep – of juist de periode voorafgaand aan het overlijden – erg lang kunnen zijn. Kinderen kunnen hierdoor bijvoorbeeld gedragsveranderingen laten zien of na lange tijd nog veel gevolgen van de rouw ervaren. Het kan daarom ook een uitkomst bieden om professionele (rouw)hulp in te schakelen. Sommige dingen kunnen we namelijk niet alleen.

Terug naar alle berichten