De impact van een uitvaart op het milieu

Paul Kelderman

Geschreven door Paul Kelderman

26 apr 2023

De dood is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Het regelen van de uitvaart is vaak een emotionele en persoonlijke gebeurtenis. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat een traditionele begrafenis of crematie een aanzienlijke impact kan hebben op het milieu. Van de productie van de grafkisten en de uitstoot van CO2, tot de rechtstreekse effecten op de natuur. In dit blog staan we stil bij de impact van een uitvaart op ons milieu en de manieren waarop dit duurzamer kan.

Let op: in dit blog staan we stil bij de praktische kant van begraven en cremeren. Wanneer je net een dierbare bent verloren, kan dit confronterend zijn. Wil je op een liefdevolle manier tips voor een duurzame uitvaart? Dan kun je beter dit blog lezen.

Welke onderdelen van een uitvaart hebben invloed op het milieu?

Een uitvaart heeft op diverse manieren invloed op het milieu. Zowel een begrafenis als een crematie, hebben hun eigen specifieke milieueffecten. Bij een begrafenis draagt ​​het begraven van het lichaam bij aan bodemverontreiniging bijvoorbeeld. En een crematie zorgt voor meer CO2 uitstoot door verbranding van het lichaam. Beide uitvaarten hebben daarnaast te maken met grondstoffen die gebruikt worden voor de kist en de grafsteen. Denk ook aan het aantal uitgenodigde gasten, de afstand die moet worden gereisd, de rouwkaarten, de producten van de koffietafel etc.

CO2-uitstoot van een begrafenis

Exacte uitspraken over CO2-uitstoot zijn lastig te doen. De uitstoot is namelijk van veel verschillende factoren afhankelijk. Zoals de afstand tussen de begraafplaats en de plek van opbaren, de grootte van de begrafenisstoet, gebruikte materialen enzovoorts. Gemiddeld wordt gesteld dat een begrafenis zorgt voor ongeveer 95 kilogram CO2 uitstoot.

CO2-uitstoot van een crematie

Bij een crematie geldt hetzelfde. Daar speelt vooral de verbranding zelf een grote rol, omdat hierbij de meeste CO2 vrijkomt. Hierdoor lijkt dit – volgens de laatste onderzoeken – de minst voordelige optie. Gemiddeld wordt er bij een crematie ongeveer 208 kilogram CO2 uitgestoten.

Verminderen van CO2-uitstoot bij een uitvaart

Er zijn verschillende manieren om de CO2-uitstoot bij een uitvaart te verminderen. Hierbij kan worden gedacht aan het gebruik van duurzame materialen voor de kist en grafsteen, het verminderen van het aantal bezoekers en het kiezen voor een lokale begraafplaats om (ver) reizen te minimaliseren. Ook kan er worden gekozen voor een natuurbegraafplaats waarbij het lichaam op een natuurlijke manier wordt afgebroken.

Ben je op zoek naar alle mogelijkheden voor een duurzame uitvaart, waarbij je rekening houdt met het milieu? Daarover schreven we al eerder een blog. Je leest hem hier.

 

 

 

 

Wat zijn de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart?

Terug naar alle berichten