Wat zijn de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart?

Niels Gabriël

Geschreven door Niels Gabriël

9 jun 2022

Duurzaamheid: tijdens het leven is dit een belangrijk onderwerp voor velen. Wie tijdens het leven bewuste keuzes maakt op het gebied van duurzaamheid wil waarschijnlijk ook rond de uitvaart weloverwogen keuzes maken rondom dit thema. Wat zijn precies de mogelijkheden bij het doorvoeren van duurzaamheid tijdens de uitvaart? Waar moet je precies aan denken? Wij zetten alles voor je op een rij:

Duurzame alternatieven of 100% “groen”?

Voor een duurzame uitvaart zijn er doorgaans twee verschillende mogelijkheden: er kan worden gekozen voor een geheel duurzame uitvaart, maar je kunt er ook voor kiezen om bepaalde elementen van de uitvaart duurzaam te maken. Kleine en eenvoudige aanpassingen kunnen al helpen met het minder belasten van het milieu.

Leg jouw duurzame wensen vast

Het belangrijkste is om de wensen vooraf vast te leggen en kenbaar te maken, zodat de nabestaanden bekend zijn met jouw wensen rondom de duurzame uitvaart. Hiermee ontzorg je jouw dierbaren om bepaalde keuzes te maken na het overlijden. Denk voor een duurzame uitvaart eens na over het volgende:

Duurzame mogelijkheden

  • Rouwauto: kies voor een elektrische rouwauto in plaats van een standaard rouwauto, hiermee ontlast je direct het milieu. Ga op zoek naar een lokale uitvaartondernemer, dan zorg je er namelijk voor dat er minder kilometers gereden hoeven te worden.
  • Houten uitvaartkist: overweeg een Hollands massieve houten uitvaartkist van eigen bodem die onbewerkt is.
  • Dag van de uitvaart: als een dierbare is overleden, wordt er uiteraard snel een beslissing genomen over op welke dag de uitvaart is. Door de uitvaart sneller te laten plaatsvinden, hoeft de overledene minder lang opgebaard te liggen. Dit scheelt in energieverbruik.
  • Duurzame kleding: de kleding die een overledene aankrijgt, is vaak een weloverwogen keuze. Kleding die emotionele waarde heeft of ‘typisch’ bij diegene past. Er kan worden nagedacht of de kleding van de overledene van natuurlijke materialen is gemaakt en geen synthetische stoffen bevat.
  • Bloemen: de impact van de bloemenhandel is doorgaans ook groot op het milieu. Laat genodigden bijvoorbeeld bloemen uit eigen tuin meenemen. Dit geeft direct ook een persoonlijke lading aan de uitvaart, omdat mensen deze zelf hebben geplukt.
  • Natuurbegrafenis: een natuurbegraafplaats is ook een duurzame mogelijkheid. Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur, een graf is eeuwigdurend.
  • Resomeren: heb je al eens gehoord van resomeren? Dit is een nieuwe techniek om het lichaam na overlijden te verwerken en wordt binnenkort ook een mogelijkheid in Nederland. Lees alles over resomeren in onze blog over Resomeren.
  • Begraven of cremeren: wat er met het lichaam na het overlijden gebeurt, heeft ook impact op het milieu. Het zal voor velen geen verrassing zijn dat cremeren ten opzichte van begraven meer CO2 uitstoot veroorzaakt, en dat begraven juist weer veel land per tijdsduur in beslag neemt.

Duurzame crematie Etten, Doetinchem en omgeving?

Ook in Doetinchem en omgeving zijn er vele mogelijkheden voor het houden van een duurzame uitvaart. Wist je dat het mogelijk is om in Etten een natuurlijke crematie te organiseren? Het plaatselijke crematorium wordt omgeven door rust en natuur. De zalen zijn passend vormgegeven met natuurlijke materialen en kleuren en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een elektrische oven en zonnepanelen.

Duurzame uitvaart Doetinchem

Agelink adviseert met jou met liefde en in alle rust over de verschillende keuzes en mogelijkheden omtrent een duurzame uitvaart. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden met te bespreken.

Terug naar alle berichten