Begrippen rondom een uitvaart

Niels Gabriël

Geschreven door Niels Gabriël

21 sep 2023

Wanneer je te maken krijgt met overlijden, vliegen de moeilijke woorden je om de oren. Wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een begrafenis en een crematie? Wat is een testament? En wat behoort er allemaal tot rouwvervoer? In dit blog vind je de meest voorkomende begrippen en definities rondom een uitvaart.

Wat is een uitvaart?

Een uitvaart is de definitie voor de gehele afscheidsdienst. Die kan op één of twee dagen plaatsvinden. Het begint namelijk met de condoleance en eindigt met de koffietafel. Alles daartussenin is onderdeel van de uitvaart.

Wat is een begrafenis?

Een begrafenis is een onderdeel van de uitvaart. Het is de vorm waarbij wordt gekozen voor het begraven van de kist op een kerkhof of bij een uitvaartcentrum.

Wat is een crematie?

Een crematie is ook deel van de uitvaart. Maar dit is de vorm waarbij het lichaam van de overledene wordt verbrand in een crematorium. Meer informatie over alle verschillen tussen een begrafenis en crematie, verzamelden we in een vorig blog.

Bekijk blog

Wat is een uitvaart in besloten kring?

Bij een uitvaart in besloten kring, vindt alles plaats in select gezelschap. Het zegt wat over de uitnodigingen. Bij een “gewone uitvaart” ben je ook welkom zonder uitnodiging, bij een uitvaart in besloten kring enkel met een kaart. Een veelvoorkomend misverstand is het aantal personen bij zo’n uitvaart. Ook een besloten kring kan wel 75 mensen bevatten.

Wat is een condoleance?

De condoleance is onderdeel van de uitvaart. Dit is het moment waarop je nabestaanden een hand kunt geven om ze te condoleren met hun verlies. Deze manier van medeleven tonen kan op verschillende momenten plaatsvinden. Bijvoorbeeld de avond voor de begrafenis of crematie, of na de dienst.

Wat is een testament?

Het testament is het document – dat is opgesteld door en vastgelegd bij de notaris – waarin alle zaken rondom de nalatenschap van de overledene zijn geregeld. Hierin staat wie, waarvoor verantwoordelijk is en hoe het zit met de erfenis bijvoorbeeld.

Wat is een erfenis?

De erfenis is alles wat een overledene nalaat. Een erfenis en nalatenschap zijn dus hetzelfde. Dit zijn alle materiële zaken: geld, een huis, auto en andere bezittingen. Een erfenis kan helaas ook bestaan uit schulden. Hoe je bankzaken kunt regelen na overlijden, lees je hieronder.

Lees blog

Wat is een volmacht?

Bij een volmacht krijgt een van de nabestaanden – officieel – zeggenschap over alle te regelen zaken. Het is de verklaring die nodig is om dingen te regelen met de bank en verzekering bijvoorbeeld. Een volmacht kan aan één of meerdere mensen worden toegekend.

Wat is rouwvervoer?

Rouwvervoer is het vervoer waarmee de overledene in zijn/haar kist wordt vervoerd. Dit kan tegenwoordig van alles zijn. Van de veelvoorkomende lijkwagen, tot een fiets of een ander vervoersmiddel.

Wat is een rouwstoet?

Een rouwstoet is het geheel van alle voertuigen die zich bewegen tijdens de uitvaart. Dit is dus het rouwvervoer plus alle volgende vervoersmiddelen. Over de regels van een rouwstoet schreven we al eens eerder een blog.

Lees blog

 

Contact met onze uitvaartbegeleiders

Staat er een begrip tussen wat nog niet helemaal helder is? Of mis je nog iets in dit blog, waarvan je wel graag wil weten wat het betekent? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze uitvaartbegeleiders. We staan je graag te woord.

Neem contact op

Terug naar alle berichten