10 tips voor een persoonlijke uitvaart

Miranda van der Zee-Bloem

Geschreven door Miranda van der Zee-Bloem

6 feb 2023

Wanneer een geliefde overlijdt, wil je diegene graag op een warme manier herdenken. Van de favoriete muziek tot lievelingsbloemen en een passende kist: hoe persoonlijker, hoe beter. Sommige diensten zijn zelfs zó persoonlijk, dat je jouw dierbare bijna kunt voelen, horen of zien. In dit blog geven we je 10 tips voor een persoonlijke uitvaart.

Vertel het levensverhaal

Een van de dingen die het meest wordt gedaan tijdens een uitvaart: het vertellen van het levensverhaal. Je kunt beginnen bij de geboorte en per jaar gebeurtenissen vertellen bijvoorbeeld. Maar je kan het ook achterstevoren doen. Of een afwisseling maken van verhalen van nu, met terugblikken naar vroeger. Tip: maak het levensverhaal samen met andere naasten. Onze ervaring leert dat dit helpt bij het rouwproces.

Foto’s in een slideshow

Het levensverhaal van jouw dierbare kun je natuurlijk prachtig ondersteunen met een fotoslideshow. De foto’s kunnen tijdens het levensverhaal worden vertoond, als aanvulling het verhaal. Maar ook vóór of na de levensloop is het mooi om persoonlijke foto’s te laten zien. De meeste uitvaartondernemers – en Agelink dus ook – kunnen een slideshow maken, wanneer jij als nabestaanden enkel de foto’s aanlevert. Het hoeft dus niet ingewikkeld te zijn om toch heel persoonlijk te gedenken!

Draai de favoriete muziek

We schreven al eens eerder een blog met de meest gekozen liedjes tijdens een uitvaart. Maar dat zijn vaak nummers die in het teken staan van overlijden en verlies. Wat dacht je van het draaien van de favoriete muziek van jouw overleden dierbare? Soms past het niet goed bij het moment, maar juist door die persoonlijke toevoeging maakt dit een uitvaartdienst heel bijzonder. Ook zou bijvoorbeeld een van de aanwezigen een (eigen) lied kunnen spelen. Of wanneer dit te spannend is, kan dit vooraf worden opgenomen en tijdens de uitvaart worden afgespeeld.

(Geur)kaarsen aansteken

In kerkelijke uitvaarten worden vaak al kaarsen aangestoken. Dat heeft veelal met het geloof te maken. Maar waar de dienst plaatsvindt, hoeft hier geen invloed op te hebben. Ook in een aula kan het mooi zijn om kaarsen aan te doen. Dit geeft een warme uitstraling en staat symbolisch voor het gedenken van je geliefde. Het ontsteken van geurkaarsen is ook een mogelijkheid. Misschien was je dierbare daar wel dol op. Ons reukvermogen is een van de sterkste zintuigen, dus een persoonlijk gevoel ontstaat op die manier al snel.

Persoonlijke foto(‘s) in de zaal of kerk

Naast de foto’s in een slideshow, kun je ook foto’s in de zaal of kerk plaatsen. Op de kist een ingelijste, recente foto bijvoorbeeld. Of bij binnenkomst een aantal lijsten met de mooiste familieherinneringen. Beste vrienden. Of iets van de kleinkinderen. Vaak staan zulke ingelijste foto’s al wel bij de overledene thuis, waardoor dit snel en makkelijk te realiseren is.

Lijst met leuke uitspraken

Een uitvaart is heel verdrietig, maar hoeft niet alleen maar in dat teken te staan. Liefdevol en warm gedenken kan ook door leuke momenten te delen. Heel persoonlijk is een lijst(je) met leuke uitspraken bijvoorbeeld. Zo weten we waarschijnlijk allemaal nog wat onze opa vroeger altijd zei. Of welk grapje die ene tante altijd maakte.

Favoriete bloemen

Bloemen zijn er natuurlijk in talloze vormen, geuren en kleuren. Welke kleuren waarvoor staan en wat er allemaal kan, vertellen we je in dit artikel. Combineer die inzichten met de favoriete bloemen van jouw dierbare, voor de meest persoonlijke boeketten. Was diegene gek op rozen? Dan is het heel mooi om een volle bos rozen op de kist te leggen. Maar ook een ander bloemstuk, met heel prominent één roos aanwezig, kan dan heel mooi zijn. Wellicht kies je voor een symbolisch aantal, zoals het aantal kinderen of de leeftijd.

Steek siervuurwerk af

Het wordt minder vaak gedaan, maar ook het afsteken van siervuurwerk kan een uitvaart heel persoonlijk maken. We zien dit nog wel eens als degene die is overleden nog erg jong was. Je kunt bijvoorbeeld na afloop van de dienst een pot met siervuurwerk afsteken. Of kies voor een “fakkelhaag” bij het vervoeren van de kist naar de ingang van de zaal of kerk.

Een persoonlijke uitvaartkist

In dit blog verzamelden we een overzicht van alle mogelijke uitvaartkisten. Het kiezen van de kist is bij uitstek een mogelijkheid om de uitvaart persoonlijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een witte kist, een duurzame kist of een kist met een aparte kleur bekleding aan de binnenkant. Kies daarvoor de lievelingskleur van de overledene of sta stil bij wat hij of zij belangrijk vond voor het milieu. Het is daarnaast ook mogelijk om “extra’s” op de kist te maken. Denk aan een vlindersluiting, die zelfs (door kinderen en kleinkinderen) versierd kan worden.

Passend rouwvervoer

Steeds vaker wordt gekozen voor rouwvervoer dat bij de overledene past. Afhankelijk van de wensen en het karakter van jouw overleden dierbare, zijn er ook ontzettend veel mogelijkheden voor rouwvervoer. Standaard gebeurt dit bij Agelink in een Mercedes Benz Vito. Maar heb je al eens gedacht aan een fiets, koets, oldtimer of camper? Kies iets wat past bij jouw geliefde.

Dit artikel is slechts een kleine greep van de mogelijkheden voor een persoonlijke uitvaart. Bij Agelink helpen we al 75 jaar met de meest persoonlijke, warme diensten. Heb je vragen of wil je meer weten? Dan staan we je graag te woord. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Terug naar alle berichten