Wat te doen na overlijden alleenstaande?
Geschreven door Erik Pubben
Na overlijden breekt een moeilijke periode aan. Er moet van alles geregeld worden. Maar hoe zit het eigenlijk wanneer de overledene alleenstaand is? Wie zorgt er dan voor een gepast afscheid? Agelink legt het je uit.
Wie regelt de uitvaart van een alleenstaande?
Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt toe. Mogelijk ben je zelf alleenstaand of ken je een alleenstaande in je directe omgeving. Net als vele anderen, wil je een gepast afscheid; voor jezelf, maar ook voor een ander. Wanneer iemand alleenstaand is, kan dat extra zorgen met zich meebrengen.
Gelukkig hebben verreweg de meeste alleenstaande wel nabestaanden, zoals ouders, broers en zussen, neven en nichten, vrienden of gewoonweg een goede buur. Wanneer er geen partner is neemt vaak de directe familie de uitvaart op zich. In een eerdere blog leggen we je precies uit wie een uitvaart mag regelen.
Het komt maar zelden voor dat een alleenstaande helemaal niemand heeft die de zorg na een overlijden op zich kan of wil nemen. Als er echt niemand kan worden gevonden dan regelt de gemeente waarin de persoon is overleden de uitvaart.
Wat moet er zoal worden geregeld?
Bij overlijden kan het moeilijk zijn om te denken aan alle praktische dingen die moeten worden geregeld. En bij het overlijden van een alleenstaande is dit niet anders.
Wanneer een alleenstaande overlijd dan moet er als eerste aangifte worden gedaan van het overlijden bij de gemeente. De uitvaart moet worden geregeld en betaald. En er moeten allerlei praktische zaken worden afgehandeld, zoals bankrekeningen blokkeren, abonnementen opzeggen en verzekeringen wijzigen. De Rijksoverheid heeft een handig overzicht die je hierbij ondersteunt.
De erfenis
Nabestaanden kunnen bij de notaris terecht voor het testament en de afhandeling van de erfenis. Als een alleenstaand persoon overlijd, dan zal er in eerste instantie worden gezocht naar erfgenamen (een notaris zoekt nabestaanden tot in de zesde lijn: zij behoren tot de erfgenamen). Worden er erfgenamen gevonden, dan zijn zij ook verantwoordelijk voor de uitvaart en alle kosten die hierbij komen kijken. Als een zoektocht naar erfgenamen niks oplevert dan is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvaart. Meer informatie over de notaris vind je hier.
Wensen na overlijden
Ook bij het regelen van de uitvaart van een alleenstaande wordt er geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de overledene. Het is altijd verstandig om je wensen vast te laten leggen bij de notaris, en misschien nog wel meer als je alleenstaand bent omdat je dan geen partner hebt die op de hoogte is van je wensen als je overlijd.
Je staat er niet alleen voor
Ben je alleenstaand en wil je graag hulp bij het vastleggen van je wensen voor na je overlijden? Agelink helpt bij het ontzorgen van jou en je nabestaanden door met je in gesprek te gaan en te luisteren naar jouw wensen. Of heb je hulp nodig bij het regelen van een uitvaart omtrent het overlijden van een alleenstaande? Ook dan staat Agelink je graag bij, en helpt je bij het maken van de belangrijke keuzes in deze moeilijke tijd.