Wie mag een uitvaart regelen?

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

17 dec 2020

Voor velen zal het direct duidelijk zijn wie de uitvaart gaat regelen. Vaak zijn het de directe nabestaanden zoals partner of kinderen. Maar, het overlijden van een dierbare kan onverwacht komen. En als er niets is vastgelegd, wie mag dan de crematie of begrafenis regelen?

Wie mag mijn begrafenis of crematie regelen?

Iedereen mag jouw uitvaart of die van een ander regelen. Meestal is het de partner, zijn het de ouders of zijn het de kinderen die een begrafenis of crematie regelen. Maar ook je vrienden, nicht, neef, ex of zelfs de buurman mag de uitvaart regelen. Degene die de uitvaart als eerste op zich neemt, bepaalt hoe het geregeld wordt. Daarbij draait de desbetreffende persoon ook op voor eventuele kosten.

Het is wettelijk niet vastgelegd wie de uitvaart moet regelen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen regels, voorwaarden of wensen van de overledene zijn verbonden aan een begrafenis of crematie.

*tekst gaat verder onder de afbeelding

Begrafenis of crematie vooraf regelen

Heb jij of een dierbare specifieke wensen voor je uitvaart? Of wil je de uitvaart geheel zelf regelen? Dan biedt een laatste wensenformulier (wilsbeschikking) of testament een uitkomst. Hoewel iedereen je uitvaart kan regelen, kun je met een laatste wensenformulier of testament voor zorgen dat dit gebeurt op jouw manier. Hierin kun je ook vastleggen wie de uitvaart mag regelen. De aangestelde persoon hoeft deze rol echter niet op zich te nemen.

Met een laatste wensenformulier leg je je wensen vast met betrekking tot de uitvaart. Denk hierbij aan wensen over het graf of over de bestemming van de as na een crematie. Let wel op dat er voorwaarden zijn verbonden aan het opstellen van een dergelijk document. Het voordeel van een laatste wensenformulier is dat je die geheel zelf kunt opstellen en hier geen notaris (en dus extra kostenplaatje) aan verbonden is. Wel kun je ervoor kiezen om een dergelijke verklaring op te laten maken bij een notaris.

Wil je ook je wensen na overlijden vastleggen met betrekking tot financiƫle zaken en nalatenschap? Dan is een testament nodig, waarvoor je sowieso bij een notaris moet zijn. In een testament wordt ook een executeur opgenomen. Een executeur is de persoon die zorgt voor de afwikkeling van de erfenis. De aangewezen executeur hoeft deze rol niet op zich te nemen en is daarnaast ook niet de persoon die de uitvaart moet regelen. Het is daarom verstandig om dergelijke wensen van tevoren kenbaar te maken.

Uitvaartwensen vastleggen

Wil je er zeker van zijn dat jouw nabestaanden zich niet af hoeven vragen wie de uitvaart moet regelen? Noteer dan jouw wensen nu alvast. Zo neem je jouw nabestaanden veel zorgen uit handen. De uitvaartbegeleiders bij Agelink helpen je graag bij het vastleggen van je uitvaartwensen.

Terug naar alle berichten