Wat doe je op Moederdag als je geen moeder meer hebt?

Miranda van der Zee-Bloem

Geschreven door Miranda van der Zee-Bloem

7 mei 2024

Op Moederdag vieren we de rol van onze moeders. Degenen die ons op de wereld hebben gezet en altijd voor ons zorgen. De eindeloze liefde en bijzondere verbinding. Maar wat als je geen moeder meer hebt? Of je hebt een onvervulde kinderwens? Bent je kind(je) verloren? Dan kan deze dag behoorlijk confronterend zijn. Zeker niet in de laatste plaats omdat er heel veel commerciële en maatschappelijke aandacht voor is.

 “Ver boven de wolken
Heel dicht bij de maan
Zie ik jou als de mooiste ster
Tussen duizend lichtjes staan”

Blijf dicht bij jezelf

Het gemis van een moeder of kind, kan alleen jij ervaren. Dat is altijd wat het is. Hoe je ook besluit Moederdag door te brengen; blijf dicht bij jezelf. Laat je niet verleiden tot het ondernemen van activiteiten waar jij zelf niet op zit te wachten. Wil je partner bijvoorbeeld op bezoek bij zijn of haar moeder en voelt dit voor jou niet goed? Doe het dan ook niet. Willen vrienden met kinderen deze dag samen doorbrengen, maar benadrukt dit het gemis van jouw eigen gemis? Stel dan voor om een andere keer af te spreken.

Manieren om Moederdag door te brengen zonder moeder

Ook wanneer jij je moeder mist of geconfronteerd wordt met jouw eigen (niet) moederrol, kun je Moederdag “vieren”. Naast dicht bij jezelf blijven, zijn er talloze manieren om deze dag door te brengen. Herdenk jouw moeder of kind bijvoorbeeld. Ga erop uit en maak een meditatieve wandeling of fietstocht in de natuur. Breng een bezoekje aan de wellness en laat je van top tot teen verwennen.

Maak een nieuwe Moederdag traditie

Pluk de dag en maak een nieuwe Moederdag traditie! Want tradities zijn fijn. Doordat ze jaarlijks terugkomen, hoef je ook niet elk jaar een nieuwe manier te bedenken om deze dag door te brengen. Bovenstaande confronterende situaties, kunnen voor sommigen ook juist heel fijn zijn. Houd een jaarlijks Moederdag-diner met je kinderen bijvoorbeeld. Of organiseer een Moederdag-brunch voor je schoonmoeder.

Praat erover

Last but not least: praat over je gevoel als je deze Moederdag een moeder of kind mist. Gedeelde smart is immers halve smart. Herdenk jouw geliefde samen met je naasten. Haal mooie herinneringen op! En zoek steun bij hen die er voor je willen zijn. Samen, zijn we niet alleen.

Moederdag cadeau

Is jouw moeder of kind niet meer onder ons? Dan kun je jezelf symbolisch een cadeau geven voor deze Moederdag. Wat dacht je van een mooi herinneringssieraad of een fotolijst met een prachtige foto? In onze webshop hebben we een ruim assortiment om jouw geliefde te herdenken. Ga naar www.amare-memories.nl en gun jezelf die herinnering!

Terug naar alle berichten