Wat mag je doen met de as van een overledene?

Ellen Gerritsen

Geschreven door Ellen Gerritsen

19 apr 2021

Een dierbare heeft voor zijn of haar uitvaart gekozen voor cremeren. Na de crematie kom je voor een keuze te staan: wat ga je doen met de as? Indien dit niet is vastgelegd door de overledene zelf, heb je meerdere opties voor de asbestemming. Zo kun je er onder andere voor kiezen om het thuis te bewaren of het uit te strooien.

As van overledene: wat mag je ermee doen?

Indien de overledene zijn wensen voor asbestemming niet heeft vastgelegd, mag je zelf bepalen wat er met de as gaat gebeuren. Wil je het uitstrooien? Let er dan op dat dit niet overal is toegestaan. Het uitstrooien van as mag op open zee of op daarvoor bestemde locaties. Zo’n locatie kan een strooiveld op een begraafplaats zijn. 

Naast het uitstrooien van de as, kan het ook bewaard worden. Je kunt ervoor kiezen om as thuis te bewaren. Het is ook mogelijk om het te bewaren op daarvoor bestemde locaties van een crematorium of begraafplaats. Of om te verwerken in een mooi sieraad. Maar er is nog veel meer mogelijk. Let hierbij altijd wel eerst goed op of het is toegestaan, zeker wanneer je het wilt uitstrooien.

As meenemen naar het buitenland

Je bent vrij om as van een overledene mee te nemen naar het buitenland. Voor het uitvoeren van as zijn in Nederland geen wettelijke documenten vereist. Hetzelfde geldt voor het invoeren van as vanuit het buitenland naar Nederland. Hoewel er geen wettelijke documenten nodig zijn, is het altijd verstandig om een verklaring van overlijden en verklaring van crematie mee te nemen. Daarnaast is het verstandig van tevoren de regels te bekijken van het land waar je naartoe reist. Informatie ophalen bij de douane of luchthaven kan ook geen kwaad, indien je met het vliegtuig reist.

As eerst een maand bewaren

Het is wettelijk vastgelegd dat as na een crematie eerst een maand bewaard moet worden door het crematorium. Dit moet voor eventueel strafrechtelijk onderzoek. Wil je, omdat je bijvoorbeeld naar het buitenland gaat, de as eerder meekrijgen? Dan kan hiervoor een verzoek worden ingediend bij de officier van justitie. Naast eventueel onderzoek, geeft deze maand je als nabestaande ook tijd om na te denken over wat je wil doen met de as. 

Wie mag de asbus uiteindelijk ophalen? Indien dat niet is vastgelegd in het testament van de overledene, dan is diegene die opdracht heeft gegeven tot de crematie verantwoordelijk. Wanneer hier onenigheid over ontstaat bij de familie, kan een rechter hierover uitspraak doen. En over de asbus zelf gesproken: hier zijn geen regels aan verbonden. Bij het kiezen van een asbus ben je geheel vrij in je keuze.

Wat gebeurt er met jouw as?

Wil je zelf kiezen wat er met je as gebeurt? Leg het dan vast in je uitvaartwensen. Weet je nog niet zeker of je begraven of gecremeerd wil worden? Plan dan een gesprek voor overlijden. Zo ben je er zeker van dat de uitvaart volgens jouw wensen verloopt.

Contactformulier

Terug naar alle berichten