Wat mag je doen met de as van een overledene?

Ellen Gerritsen

Geschreven door Ellen Gerritsen

15 jul 2024

Wanneer jouw overleden dierbare is gecremeerd, kom je na de crematie voor een keuze te staan: wat ga je doen met de as? Als dit niet is vastgelegd voor overlijden door de overleden zelf, zijn hierin meerdere opties. Je kunt ervoor kiezen om het uit te strooien of thuis te bewaren bijvoorbeeld. In dit blog geven we je elke mogelijke asbestemming.

As van overledene: wat mag je ermee doen?

In principe mogen nabestaanden zelf bepalen wat er met de as gebeurt. Vaak zijn hierover wel wensen vastgelegd, bijvoorbeeld in een wilsbeschikking. De Rijksoverheid geeft in totaal 5 opties:

  • De as verstrooien, bijvoorbeeld op een plek in de natuur
  • De as thuis bewaren in een urn
  • Bijzetten van de as op een begraafplaats of het crematorium
  • As begraven in een graf
  • De as meenemen naar het buitenland (en dus uitvoeren)

As verstrooien in de natuur

Wanneer ervoor wordt gekozen om de as te verstrooien, gebeurt dat vaak in de natuur. Let erop dat dit niet overal is toegestaan. Het mag bijvoorbeeld op open zee of daarvoor bestemde locaties. Denk aan een strooiveld op een begraafplaats. Ook mag het te allen tijde op eigen grond worden uitgestrooid. Wil je de as uitstrooien op een andere plek in de natuur? Dan moet je daarvoor toestemming aanvragen bij de gemeente of landeigenaar. Wil je bijvoorbeeld as uitstrooien in de Kruisbergse bossen? Dan heb je toestemming nodig van Staatsbosbeheer. Op de Oude IJssel heb je echter weer te maken met het Waterschap Rijn IJssel. De Gemeente kan je vaak alles vertellen over de mogelijkheden.

As thuis bewaren in een urn

Uiteraard mag de as van jouw overleden dierbare ook thuis bewaard worden. Dit is altijd toegestaan. Veelvoorkomend is het bewaren van as in een urn. Die krijgt dan een mooi plekje in huis of tuin. Maar er zijn meer asbestemmingsproducten. Denk aan sieraden als kettingen, ringen en armbanden bijvoorbeeld. Zo draag je jouw geliefde altijd dichtbij!

>> Agelink Uitvaartzorg is in 2023 een webshop gestart in deze asbestemmingsproducten. Van urnen tot sieraden: met onze jarenlange ervaring hebben we een mooi assortiment samengesteld. Je bekijkt de webshop hier << 

Bijzetten van de as op een begraafplaats of het crematorium

Je kunt er ook voor kiezen om de as bij te zetten op een begraafplaats of het crematorium. Daarvoor zijn vaak speciaal aangewezen plekken, bijvoorbeeld met een grote urnenmuur of urnentuin. Maar ook het bijzetten van as in een familiegraf valt hieronder. Bij de Slangenburg in Doetinchem wordt dat geregeld door de Buha. Bij andere grote begraafplaatsen in onze regio, kun je rechtstreeks met de beheerder contact opnemen.

As begraven in een graf

Je kunt er ook voor kiezen om de as traditioneel te begraven in een graf. De urn wordt dan op dezelfde manier begraven als normaliter een kist. Dat gebeurt vaak ook op een reguliere begraafplaats. As begraven kan echter ook op een natuurbegraafplaats. De kosten hiervoor zijn vaak wat hoger dan voor enkel het bijzetten van de as.

As meenemen naar het buitenland

Soms wordt er ook voor gekozen om de as mee te nemen naar het buitenland en daar te verstrooien of bewaren. Misschien omdat jouw geliefde wel dol was op een bepaald land of omdat jullie daar een vakantiehuis hadden. Daarvoor zijn geen wettelijke documenten vereist. Het wordt echter wel aangeraden om een Engelse verklaring mee te nemen, met daarop meer informatie over de crematie en/of overleden persoon. Agelink raadt daarnaast ook aan om de overlijdensakte mee te nemen. Zo voorkom je gedoe bij de douane. Weet je niet zeker hoe het zit met de regels bij het land waar je naartoe reist? Check dan altijd de Nederlandse ambassade in datzelfde land.

As eerst een maand bewaren

Tot slot: alle bovenstaande opties worden pas een maand na de crematie mogelijk. Het is wettelijk vastgelegd dat as in die eerste periode bewaard moet worden door het crematorium. Dit moet voor eventueel strafrechtelijk onderzoek. Maar het geeft je als nabestaande ook de tijd om na te denken over wat je met de as wil doen. Het uiteindelijke ophalen wordt gedaan door degene die opdracht heeft gegeven tot de crematie.

Wat gebeurt er met jouw as?

Wil je zelf kiezen wat er met jouw as gebeurt als je overlijdt? Leg het dan vast in je wilsbeschikking. Weet je nog niet zeker of je begraven of gecremeerd wil worden? Plan dan een gesprek voor overlijden. Zo ben je er zeker van dat de uitvaart volgens jouw wensen verloopt.

 

Terug naar alle berichten