Social media na overlijden

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

3 sep 2024

Wat doe je met de social media accounts van iemand na overlijden, als diegene hierover geen wensen heeft vastgelegd? Het kan pijnlijk zijn om iemand waar je veel van hield steeds online tegen te komen. Aan de andere kant geeft het bekijken van online foto’s en berichten sommige nabestaanden troost en houvast. Het profiel kan een mooi eerbetoon vormen aan een geliefde.

Herdenkingsstatus of profiel verwijderen

Het is goed om te weten dat er in principe drie opties zijn.

  • Je zet het social media profiel om naar een herdenkingsstatus
  • Je laat het profiel verwijderen
  • Je verandert helemaal niets en laat alles onaangeraakt

Wij vinden persoonlijk de herdenkingsstatus het mooiste. Je laat dan wel zien dat iemand is overleden, zonder alle herinneringen uit te wissen. De mogelijkheid voor deze status wordt op dit moment geboden door de platformen van Meta, waaronder Facebook en Instagram. Ook LinkedIn biedt deze optie. Helaas is het op kanalen als WhatsApp, X (Twitter), Pinterest en Snapchat niet mogelijk. Je zult dan het profiel moeten verwijderen als je iets wil veranderen.

Maar hoe doe je dit? Wat als je niet beschikt over het wachtwoord van de persoon die overleden is? We hopen je in deze moeilijke tijd op weg te helpen met wat praktische informatie. Ook geven we je mee hoe je zelf kunt vastleggen wat er met je digitale accounts gebeurt na je dood.

Social media herdenkingsstatus geven na overlijden

Zoals gezegd kun je het Facebook en Instagram (Meta) account een herdenkingsstatus geven. Het profiel krijgt dan een labeltje met de tekst ‘ter nagedachtenis van’. Verder blijft de pagina gewoon bestaan, inclusief geplaatste berichten, foto’s en reacties. Datzelfde geldt voor het zakelijke social media kanaal LinkedIn. Ook hier krijg je een herinneringsstatus.

herdenkingsstatus Meta

Voorbeeld herdenkingsstatus Meta

herdenkingsstatus LinkedIn

Voorbeeld herdenkingsstatus LinkedIn

De herdenkingsstatus informeert ook direct de profielbezoekers die nog niet van het overlijden afweten. Dit voorkomt het plaatsen van pijnlijke berichten door anderen. Het is tevens heel liefdevol. Het social media account wordt zo echt een plek om jouw overleden dierbare te herinneren. Op die manier draagt het bij aan de rouwverwerking van alle nabestaanden.

Instellen herdenkingsstatus na overlijden

Voor het instellen van de herdenkingsstatus geef je de datum van overlijden door aan Meta of LinkedIn en voeg je een bewijs van overlijden (zoals de overlijdensakte of rouwkaart) toe. Hoe je dit precies kunt doen en de juiste plek om dit te regelen, vind je in de linkjes hieronder.

Herdenkingsstatus op Facebook instellen

Herdenkingsstatus op Instagram instellen

Herdenkingsstatus op LinkedIn instellen

Social media verwijderen na overlijden

De tweede optie is het verwijderen van socials. Je voorkomt zo dat foto’s, berichten en gegevens nog jarenlang online blijven staan. Ook kun je zodoende geen “contact meer opnemen” met de overledene. Je vermijdt met deze optie pijnlijke confrontaties voor alle nabestaanden.

Let op: het sluiten van een account is definitief. De meeste social media platformen verwijderen accounts tevens na een lange periode (vaak 2 jaar) van inactiviteit.

Bij verwijderen van het social media account na overlijden geef je vaak je eigen gegevens door, de gegevens van de overledene, bewijs van overlijden en soms ook een document dat bewijst dat je mag handelen namens die persoon na zijn of haar dood. Hoe precies vind je op de platformen van de socials zelf.

Verwijderen Facebook-account na overlijden

Verwijderen Instagram-account na overlijden

Verwijderen LinkedIn-account na overlijden

Verwijderen X-account na overlijden

Verwijderen Snapchat-account na overlijden

Verwijderen Pinterest-account na overlijden

Let op: voor TikTok is er niets vastgelegd over accounts na overlijden. Je kunt het account enkel verwijderen als je toegang hebt tot het platform. Wel kun je proberen contact op te nemen met de helpdesk.

Social media na je dood: dit kun je vastleggen

Heb je nog niets vastgelegd over je eigen social media accounts in het geval van overlijden? Dan is het goed om hierover iets op papier te zetten. Dit scheelt je nabestaanden energie en regelwerk in een verdrietige en hectische periode. En het voorkomt eventueel conflicten tussen hen als ze andere ideeën hebben over het voortbestaan van jouw profielen.

Je kunt je wensen en wachtwoorden laten vastleggen in je testament of wilsbeschikking. Wie wordt bijvoorbeeld contactpersoon voor de accounts? En wil je dat je accounts blijven bestaan na overlijden? Wil je dat er een persoonlijk afscheidsbericht getoond wordt? Je kunt dit soort dingen ook delen met een partner of naaste die je vertrouwt.

Hulp nodig bij het vastleggen van je social media wensen?

We zijn geen notaris, dus met een testament kunnen we je helaas niet verder helpen. Met een wilsbeschikking, wilsverklaring of codicil wel. Heb je hulp nodig bij het invullen van ons document? Wordt het tijd om je bestaande documenten te vernieuwen? Of wil je hier graag met iemand over praten? Dan staan we bij Agelink voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Contact

 

Terug naar alle berichten