Welke kleding naar een begrafenis of crematie?

Ellen Gerritsen

Geschreven door Ellen Gerritsen

10 nov 2022

Wat draag je naar een begrafenis of crematie? Welke kleding je aandoet naar een uitvaart is niet meer zo gebonden aan tradities als voorheen. Niet zo gek dus als je twijfelt terwijl je in de winkel staat of thuis voor de spiegel. Je wilt respect tonen naar de (andere) nabestaanden en bijdragen aan een eervol afscheid voor de overledene. Ook wil je het liefst kleren dragen waar je jezelf prettig in voelt. We helpen je op weg met do’s en don’t bij kledingkeuze voor een begrafenis of crematie.

Zwarte kleding naar een begrafenis of crematie

Zwart is in Nederland traditioneel gezien de kleur van rouw. Hiermee toon je respect en medeleven. Zwart is vaak nog steeds een goede, veilige keuze. Voor zowel kleding als bijvoorbeeld schoenen. Maar de dagen dat iedereen alleen in het zwart naar een begrafenis of crematie ging, zijn voorbij.

Specifieke ‘dresscode’

Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Denk aan uniek rouwvervoer, persoonlijke muziek, het beschilderen en beschrijven van de kist of een begrafenis op een natuurbegraafplaats. Er is steeds meer mogelijk om de begrafenis of crematie zo passend mogelijk te maken. Zo kiezen ook steeds meer mensen voor een specifieke kleur voor hun eigen afscheid of het afscheid van een naaste. De gewenste ‘dresscode’ wordt tegenwoordig vaak op de rouwkaart vermeld.

Een andere kleur kiezen dan zwart kan letterlijk ‘lichter’ en fijner voelen bij een aangelegenheid die al zo droevig is. Er wordt dan bijvoorbeeld gekozen voor een witte kist, witte rouwauto en witte kleding. Of een lievelingskleur van de overledene, bijvoorbeeld bij de uitvaart van een kind. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk aansluit op dit soort wensen als je naar een begrafenis of crematie gaat. Een persoonlijk, eervol afscheid draagt bij aan een betere rouwverwerking voor jezelf en de (andere) nabestaanden.

Algemene ‘richtlijnen’

Is er geen specifieke kleur en ‘dresscode’? Dan geldt nog steeds dat donkere kleding het meest passend en veilig is. Zorg ervoor dat je kleding niet kapot is of te vrolijk en gekleurd. Nette kleding toont het meeste respect. Dit hoeft lang niet altijd meer een jurk te zijn of een driedelig pak. Ook een nette, donkere spijkerbroek met een overhemd volstaat bijvoorbeeld. En voor vrouwen een mooie, donkere blouse of rustig shirt met eventueel een net vest. Draag liever geen kleding die te informeel of rommelig is, zoals een broek met gaten of vest met capuchon.

Schoenen

Kies qua schoenen ook voor een donkere kleur, tenzij specifiek anders is aangegeven. Dit hoeven niet altijd zwarte hakken te zijn of zwarte lakschoenen of veterschoenen. Kleuren als bruin, donkerblauw of grijs kunnen bijvoorbeeld ook goed. Zorg ook hier vooral voor netheid en dus voor schone, gepoetste schoenen die niet kapot zijn. Een nette, donkere gymp kan tegenwoordig ook gepast staan, maar laat bijvoorbeeld slippers altijd achterwege.

Accessoires

Wees voorzichtig met accessoires. Teveel sieraden kunnen al snel ‘feestelijk’ over komen. Draag liever wat basis accessoires met rustige kleuren en vormen of laat ze helemaal achterwege. Ook een drukke hoed of een pet kun je beter thuis laten. Kortom, zorg voor een rustige, nette outfit met donkere kleuren of kleuren die bij de wensen van de overledene en/of nabestaanden passen. En kies daarnaast iets waar jij je comfortabel en jezelf in voelt.

Vraag het ons

Bij een overlijden en een uitvaart komt veel kijken. Heb je nog een vraag of zoek je hulp? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Met onze jarenlange ervaring zorgen wij voor rust. Zo krijg jij alle ruimte voor een passend afscheid en het verwerken van je verdriet.

Webshop kleding

Als je op zoek bent naar zwarte dameskleding voor een respectvolle en gepaste outfit tijdens een uitvaart, dan hebben we de perfecte webshop voor jou. Bij Daily Women’s wear vind je een uitgebreide collectie stijlvolle en ingetogen zwarte kledingstukken die geschikt zijn voor deze gelegenheid.

Bekijk nu hun collectie zwarte dameskleding op Daily Women’s wear en vind de perfecte outfit om je respect te tonen tijdens een uitvaart. Met hun ruime keuze en aandacht voor kwaliteit ben je verzekerd van een passende en ingetogen look die de juiste toon zet.

Terug naar alle berichten