Wat is het verschil tussen een uitvaart, condoleance, begrafenis en crematie?

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

5 jan 2021

Uitvaart, condoleance, begrafenis en crematie; een aantal termen die veel met elkaar gemeen hebben, maar ook wezenlijke verschillen hebben. Wat is het verschil tussen condoleance en uitvaart? Wat is het verschil tussen uitvaart en begrafenis? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een begrafenis en een crematie? We leggen je het uit.

Wat is het verschil tussen condoleance en uitvaart?

Een uitvaart is het gehele proces van handelingen nadat een persoon is overleden. Bij een uitvaart komt veel kijken. Denk aan de plek van de uitvaartdienst (kerk of uitvaartcentrum bijvoorbeeld), het soort uitvaart (sober of exclusief), afscheidsbijeenkomst, opbaren en verzorgen, de uitvaartkist, vervoer, muziek en nog veel meer. Niet gek dat uitvaartondersteuning zo belangrijk en onmisbaar is voor velen. 

Bij een uitvaart hoort vaak ook een condoleance. Bij een condoleance wordt medeleven en begrip getoond na het overlijden van een persoon. Dit gebeurt vaak voor of na de begrafenis of crematie. De manier waarop dit gebeurt is voor iedereen anders. Zo kan er de gelegenheid zijn om de nabestaanden direct en persoonlijk te condoleren. Sommigen kiezen (ook) om een condoleanceregister te openen die getekend kan worden. 

Een condoleance is dus onderdeel van een uitvaart. Een ander belangrijk onderdeel van een uitvaart is de lijkbezorging. De lijkbezorging bestaat uit de begrafenis (teraardebestelling) of crematie (lijkverbranding).

*tekst gaat verder onder de afbeelding

steunen tijdens uitvaart

Wat is het verschil tussen begrafenis en crematie?

Vaak wordt gevraagd naar het verschil tussen een uitvaart en begrafenis of een crematie en uitvaart. Een begrafenis is, zoals hierboven beschreven, onderdeel van een uitvaart. Hetzelfde geldt voor een crematie. Dit maakt een uitvaart dus veel breder dan de lijkbezorging alleen. 

Het verschil tussen een begrafenis en crematie zal voor velen duidelijk zijn. Bij een begrafenis wordt een overledene in een kist onder de grond begraven. Hier wordt na enige tijd ook een grafsteen bij geplaatst. Tegenwoordig zijn er ook andere opties. Zo is een natuurlijk begrafenis mogelijk. Bij een dergelijke begrafenis wordt een overledene in de natuur, bijvoorbeeld onder een boom, begraven. Dus niet op een ‘standaard’ begraafplaats. En andere mogelijkheid is om het lichaam na overlijden ter beschikking te stellen aan de wetenschap. 

Bij een crematie wordt een overledene, inclusief kist, in een oven tot as verbrand. De nabestaanden krijgen de as na 1 maand mee naar huis. Wat er met het as gaat gebeuren is aan de nabestaanden, tenzij de overledene dit van te voren heeft vastgelegd in een wensenformulier (wilsbeschikking). Zo kan het as thuis bewaard worden of kan het in het daarvoor bestemde gedeelte van een crematorium of begraafplaats geplaatst worden. Ook mag as verstrooid worden. Dit mag echter niet zomaar, hier zijn regels aan verbonden.

Uitvaart regelen

Een uitvaart bestaat dus uit alle stappen voor, rondom en na het overlijden van een persoon. Onderdelen hiervan zijn onder andere de condoleance en begrafenis of crematie. Weet jij al of je begraven of gecremeerd wil worden? En heb je al nagedacht over alle overige zaken die komen kijken bij een uitvaart? Bij Agelink Uitvaartzorg ondersteunen we je hier graag bij. Neem contact met ons op om je uitvaartwensen te bespreken en vast te leggen. 

Terug naar alle berichten