Wat kost een uitvaart en hoe regel je het?

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

27 feb 2023

De kosten voor een uitvaart worden vaak onderschat. Het Nibud stelde dat de gemiddelde kosten hiervoor rond de €7.500,- liggen. Dit bedrag is natuurlijk wel sterk afhankelijk van de wensen voor de uitvaart en alle overige momenten van afscheid nemen. Het betalen van die kosten kan op verschillende manieren. Ongeacht de manier waarop, Agelink kan de uitvaart altijd voor je verzorgen.

Hoe betaal je de uitvaart?

Hoe je de kosten wil betalen, is helemaal aan jezelf. Of de nabestaanden. Een uitvaartverzekering is in Nederland namelijk niet verplicht. Er kan ook voor zijn gespaard of een belegging zijn gedaan. Of op een andere manier aan het geld zijn gekomen. Ondanks de vrije keus hierin, heeft ruim 70% van de Nederlanders wel een uitvaartverzekering afgesloten. Dat doen ze vooral om nabestaanden te ontzorgen en ontlasten.

Wat is een uitvaartverzekering?

Er zijn verschillende verzekeringen die kunnen helpen bij de kosten van een uitvaart. Over het verschil tussen de levensverzekering, overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering schreven we al eens een ander blog. Op die laatste gaan we nu wat dieper in. Een uitvaartverzekering dekt namelijk de kosten voor de uitvaart. Je kunt hiervoor verzekeren in natura of met een kapitaalverzekering. Bij natura worden bepaalde diensten verzekerd. Denk aan rouwkaarten, verzorging, de kist etc. Bij een uitvaartverzekering in natura, is de daadwerkelijke begrafenis of crematie niet voorzien. Daarom adviseren we bij Agelink een kapitaalverzekering. Je krijgt dan een vast bedrag uitgekeerd bij overlijden. Zo kun je zelf de meeste keuzes maken.

Wat kost een uitvaart als je niet verzekerd bent?

Gelukkig, niet meer dan wanneer je wél verzekerd bent! Ook hier zijn de kosten ongeveer €7.500,- per uitvaart. Het grote verschil is echter dat de kosten niet door de verzekering worden gedekt, maar dat je de kosten zelf moet betalen. Dat kan gedaan worden met een schenking door de familie, overwaarde van het verkochte huis van de overledene of een belegging bijvoorbeeld. Let op: de kosten voor een uitvaart als je niet verzekerd bent zijn net zo goed afhankelijk van de wensen rondom de begrafenis of crematie. Dit is slechts een richtlijn!

Wanneer kunnen wij de uitvaart verzorgen?

Maar, ongeacht wáár je verzekerd bent, welke vorm van verzekering je hebt en of je überhaupt verzekerd bent: bij Agelink kunnen we de uitvaart altijd verzorgen. Samen kijken we naar jouw persoonlijke wensen. En indien er wel sprake is van een uitvaartverzekering, regelen wij de uitkering rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij.

75 jaar oprechte aandacht

Agelink heeft al 75 jaar ervaring in uitvaartverzorging. Wij zorgen voor een passend afscheid. Dichtbij en naast je. Hierin worden we gewaardeerd om onze persoonlijke aandacht en onze toewijding. En daar zijn we trots op!

 

Contact

Terug naar alle berichten