Waarom een uitvaartverzekering?

Niels Gabriël

Geschreven door Niels Gabriël

2 nov 2021

Een uitvaartverzekering is niet verplicht in Nederland. Toch heeft zo’n 70% van de mensen wel een uitvaartverzekering. De voornaamste reden hiervoor is om de nabestaanden te ontlasten. Vroeger was een uitvaart zonder verzekering voor veel mensen niet weggelegd. Maar is het tegenwoordig nog wel noodzakelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten?

Het verschil tussen een levensverzekering, uitvaartverzekering & overlijdensrisicoverzekering

Een levensverzekering is een overkoepelende term die wordt gebruikt voor alle verzekeringen die te maken hebben met het leven van een verzekerde. Een uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering zijn dus, onder andere, soorten levensverzekeringen. 

Een uitvaartverzekering dekt kosten voor de uitvaart. Een uitvaartverzekering biedt twee mogelijkheden: natura of kapitaal. Bij kapitaal zal er een bedrag worden uitgekeerd na het overlijden. Dit bedrag is vrij te besteden. Bij natura worden bepaalde diensten van de uitvaart verzekerd. Welke diensten dit zijn is afhankelijk van het pakket dat wordt afgesloten. De meest voorkomende kosten die worden gedekt zijn 50 rouwkaarten, verzorging van de overledene, een standaard uitvaartkist, één keer vervoer en 25 koppen koffie of thee voor na de dienst. Belangrijk om te onthouden is dat de daadwerkelijke crematie of begrafenis niet in dit pakket zit. Deze kosten komen er dus nog bij. De premie van een uitvaartverzekering hangt af van de leeftijd waarop de verzekering start: voor iemand van twintig jaar (gem. €10,50 per maand) zal de premie lager zijn dan voor iemand van zestig jaar (gem. €38,50 per maand). 

Een overlijdensrisicoverzekering keert een afgesproken bedrag uit aan nabestaanden zodat zij na het overlijden van hun dierbare niet in de financiële problemen komen. Zij kunnen het bedrag bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek te blijven aflossen. Een overlijdensrisicoverzekering wordt uitgekeerd als de verzekerde overlijd gedurende de looptijd van de polis. Anders dan bij een uitvaartverzekering wordt een overlijdensrisicoverzekering dus niet altijd uitgekeerd. De kosten van deze premie zijn afhankelijk van je leeftijd, gezondheid (of je bijvoorbeeld ziek bent en of je wel of niet rookt), het afgesproken bedrag dat zal worden uitgekeerd. Als dit bedrag hoog is zal de premie maandelijks logischerwijs ook hoger zijn. Een overlijdensrisicoverzekering is al vanaf een paar euro per maand af te sluiten. 

De voordelen van een goede verzekering

Levensverzekeringen afsluiten die passen bij jouw situatie kunnen de zorgen voor de toekomst verlichten. Er zijn veel verschillende verzekeraars die uitvaart-en overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden. Waar je precies verzekerd bent is minder belangrijk dan hoe je verzekerd bent. Zorg dus dat je bij het afsluiten van een uitvaartverzekering en/of overlijdensrisicoverzekering precies weet wat er allemaal verzekerd is en wat de voorwaarden zijn, zodat je dierbaren niet voor nare verrassingen komen te staan. 

Sparen als alternatief voor levensverzekeringen

Als je je liever niet wilt verzekeren maar je wilt wel dat je dierbaren niet voor onverwachte kosten komen te staan of in de financiële problemen komen als je komt te overlijden, is sparen uiteraard ook een goede optie. Let hierbij wel op dat je goed op de hoogte bent van wat je wensen zijn en wat dit kost. Zo constateerde Nibud dat mensen de kosten van een uitvaart vaak onderschatten, terwijl deze rond de €7.500 liggen. Wil je bijvoorbeeld dat je partner nog in jullie koop/huur woning kan blijven wonen als je onverwachts komt te overlijden? Dan moet hier ook geld voor apart worden gezet. 

Agelink helpt iedereen

Een grote misvatting is dat je niet je eigen uitvaartverzorger mag kiezen en dat deze alleen mensen helpen die verzekerd zijn. Dit is absoluut niet zo! Of je nu wel of niet verzekerd bent, je kan altijd bij Agelink terecht voor het verzorgen van een mooi en passend afscheid. 

 

Terug naar alle berichten