Wat schrijf je op een condoleancekaart?
Geschreven door Miranda van der Zee-Bloem
Is iemand die je hebt gekend overleden? Of een naaste van iemand die je kent? Dan is het attent om in ieder geval even een kaart te sturen naar de nabestaande(n). Maar wat schrijf je op een condoleancekaart? De juiste woorden vinden bij een overlijden kan erg lastig zijn, maar iets van je laten horen, wordt meestal erg gewaardeerd door nabestaanden. Met onze jarenlange ervaring helpen we je op weg met wat voorbeeldteksten.
Veelgebruikte teksten
De woorden ‘Met oprechte deelneming’ zijn natuurlijk veelgebruikt en kun je prima op een condoleancekaart zetten. Vaak staat deze zin al op de voorkant van de kaart. Ook veelgehoord zijn ‘Veel sterkte in deze moeilijke tijd’, ‘Gecondoleerd met je verlies’ of ‘Ik wens je veel kracht toe om dit verlies te dragen’. Een condoleancetekst die vaak in overlijdensadvertenties staat, maar die je ook prima op een kaart kunt zetten is; ‘Met groot verdriet en diepe verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden.’ Je kunt het ook in tekst benoemen als je niet weet wat je moet zeggen. Bijvoorbeeld; ‘Woorden schieten tekort’, ‘Ik weet niet wat ik zeggen moet, gecondoleerd’ of ‘We zijn geschokt en sprakeloos. Heel veel sterkte’. Het gaat om het gebaar en je hebt hiermee laten weten dat je aan de overledene en/of nabestaande(n) denkt.
Wat schrijf je op een condoleancekaart als je het persoonlijker wilt maken?
Wil je je tekst graag wat persoonlijker maken? Denk dan ook eens aan het opschrijven van een persoonlijke herinnering aan de overledene. Iets moois dat jullie samen hebben beleefd of een goede eigenschap van de overledene die je je blijft herinneren. Je kunt bijvoorbeeld afsluiten met; ‘Ik zal hem/haar nooit vergeten.’ Vind je het moeilijk om iets persoonlijks te noemen? Dan kun je ook een mooi gedicht op de kaart zetten. Dit hoef je niet zelf te schrijven als je dat te lastig vindt. Op internet of in dichtbundels zijn hele mooie gedichten over rouw en afscheid te vinden die je kunt overnemen. Was de overledene gelovig of is de nabestaande religieus? Dan kun je natuurlijk ook een gedicht over God en geloof schrijven of overnemen.
Gaat het niet om iemand die je zelf gekend hebt, maar is een naaste overleden van iemand die dichtbij je staat? Misschien heeft diegene weleens iets verteld over de overledene. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen schrijven; ‘Je vertelde altijd vol liefde over je vader en zijn verre reizen’ of ‘Ik weet hoe belangrijk je zus voor je was en dat jullie graag samen mooie concerten bezochten. Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. In gedachten ben ik bij je’. De lezer zal dan merken dat je tijd en aandacht hebt besteed aan de condoleancekaart en zal je persoonlijke tekst vast waarderen.
Hulp en steun aanbieden
Als je wilt laten weten dat je er voor iemand bent, kun je dit ook goed in tekst op een kaart zetten. Na de periode van het overlijden, de uitvaart en de eerste rouw wordt het soms stil. Nabestaanden kunnen ook dan vaak nog steun en hulp gebruiken. Schrijf bijvoorbeeld; ‘Ik wil je graag helpen en steunen. Ik bel je na deze intensieve periode om te horen of ik wat voor je kan doen.’ Zo kun je nabestaanden zelf laten beslissen of ze je hulp aannemen, maar hoeven ze niet zelf contact op te nemen. Steun kan ook heel goed praktisch zijn. Misschien kun je de nabestaanden bijvoorbeeld helpen met het instellen van een ‘In Memoriam’ pagina op social media of kun je aanbieden een keer te koken.