Social media na overlijden

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

4 jul 2022

Wat doe je met de social-media-accounts van iemand na overlijden als diegene hierover geen wensen heeft vastgelegd? Het kan pijnlijk zijn om iemand waar je veel van hield steeds online tegen te komen. Aan de andere kant geeft het bekijken van online foto’s en berichten sommige nabestaanden troost en houvast. Het profiel kan een mooi eerbetoon vormen aan een geliefde.

Het is goed om te weten dat er verschillende opties zijn. In het geval van een account op Facebook, Instagram of LinkedIn kun je de pagina van je overleden dierbare bijvoorbeeld een herdenkingsstatus geven. Ook kun je de social-media-pagina natuurlijk laten staan zoals het nu is of het gehele account verwijderen.

Maar hoe doe je dit? Wat als je niet beschikt over het wachtwoord van de persoon die overleden is? We hopen je in deze moeilijke tijd op weg te helpen met wat praktische informatie. Ook geven we je mee hoe je zelf kunt vastleggen wat er met je digitale accounts moet gebeuren na je dood.

Social media herdenkingsstatus geven na overlijden

Zoals gezegd, kun je de social media van je naaste een herdenkingsstatus geven na overlijden. Dit geldt in elk geval voor Facebook, Instagram en LinkedIn. De tekst ‘Ter nagedachtenis van’ komt in het geval van Facebook en LinkedIn bij het profiel te staan van de overledene. Verder blijft de pagina gewoon bestaan, inclusief geplaatste berichten, foto’s en reacties.

Veel mensen geven de voorkeur aan een herdenkingsstatus boven verwijderen of het social media account onaangeroerd laten na overlijden. Het voorkomt namelijk direct dat anderen nog kunnen inloggen op het profiel en wijzigingen kunnen aanbrengen. Daarnaast zijn er soms toch contactpersonen die nog niet weten van het overlijden van je naaste. Op deze manier geef je ook online blijk van iemands dood en help je voorkomen dat er toch nog (eventueel pijnlijke) berichten worden geplaatst die bedoeld zijn voor de overleden dierbare.

Verder kan een social media account bijdragen aan de rouwverwerking, doordat bekenden en geliefden van de overledene alle berichten nog eens kunnen teruglezen en de foto’s kunnen bekijken.

Een digitale herdenkingsstatus instellen na overlijden

Om een herdenkingsstatus in te stellen, geef je de datum van overlijden door en voeg je een bewijs van overlijden (zoals de overlijdensakte) toe. In het geval van LinkedIn is ook een juridisch document nodig dat bewijst dat je mag handelen namens je dierbare na zijn of haar dood.

Herdenkingsstatus op Facebook instellen
Herdenkingsstatus op Instagram instellen
Herdenkingsstatus op LinkedIn instellen

Social media verwijderen na overlijden

Natuurlijk is het ook mogelijk om een social-media-account te verwijderen na overlijden. Je helpt dan voorkomen dat foto’s, berichten en gegevens nog jarenlang online blijven staan. Let er wel op dat het sluiten van een account definitief is. Ook hiervoor geef je je eigen gegevens, gegevens van de overledene, datum van overlijden en bewijs van overlijden door.

Verwijderen Facebook-account
Verwijderen Instagram-account
Verwijderen TikTok-account
Verwijderen Twitter-account
Verwijderen Snapchat-account
Verwijderen Google-account (YouTube, Gmail)

Social media na je dood: dit kun je vastleggen

Heb je nog niets vastgelegd over je eigen social-media-accounts in het geval van overlijden? Dan is het goed om hierover iets op papier te zetten. Dit scheelt je nabestaanden energie en regelwerk in een verdrietige en hectische periode. En het voorkomt eventueel conflicten tussen hen als ze andere ideeën hebben over het voortbestaan van jouw profielen. Je kunt je wensen en wachtwoorden laten vastleggen in je testament. Wie wordt bijvoorbeeld contactpersoon voor de accounts en wil je dat je accounts blijven bestaan na overlijden? Wil je dat er een persoonlijk afscheidsbericht getoond wordt? Je kunt dit soort dingen ook delen met een partner of naaste die je vertrouwt.

Wat te regelen bij overlijden?

Wil je meer weten over wat je kunt en moet regelen als iemand overlijdt? Wij schrijven regelmatig blogs, zoals:

Natuurlijk bieden we ook graag persoonlijke ondersteuning. Kunnen we je ergens bij helpen?

Vraag het ons vrijblijvend

 

Terug naar alle berichten