De verschillende soorten rouwvervoer

Paul Kelderman

Geschreven door Paul Kelderman

13 sep 2021

Een van de dingen waarover je moet nadenken bij het regelen van een uitvaart is het vervoer. Tegenwoordig is het voor velen belangrijk om een persoonlijk afscheid te krijgen. En bij een persoonlijk afscheid hoort bijpassend rouwvervoer. Eerder werd vooral ‘gekozen’ voor de standaard zwarte rouwauto, maar dat is tegenwoordig niet meer de enige mogelijkheid.

Welke soorten rouwvervoer zijn er?

Er is veel variatie in het soort rouwvervoer. Misschien dat je zelf al verschillende soorten vervoersmiddelen hebt gezien bij een voorbijkomende rouwstoet. Een veel voorkomende keuze is de bekende zwarte rouwauto. Naast zwart kan er ook gekozen worden voor grijs en wit. Afgezien van een andere kleur en het kiezen voor een rouwauto, zijn ander soort vervoersmiddelen ook mogelijk.

De soorten rouwvervoer
  • Zwarte, grijze of witte rouwauto
  • Uitvaartbus
  • Rouwkoets
  • Loopkoets
  • Motor met zijspan
  • Oldtimer
  • Rouwfiets
  • Rouwboot
  • Rouwcaravan

Een rouwauto is dus niet meer de enige keuze. Zo is ook een uitvaartbus een optie. Dit maakt het vervoer van de overledene inclusief een kleine groep mogelijk. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het vervoer nog even dichtbij de overledene en je dierbaren kan zijn. Zo hoeft ook niet iedereen apart te reizen.

Voor ieder die een klassiek en stijlvol afscheid wil, kan kiezen voor een rouw- of loopkoets. De rouwkoets is bespannen met paarden, een loopkoets daarentegen niet. Bij een rouwkoets kunnen vrienden en familie volgen in een koets of auto.

Naast de keuze voor een moderne auto, is een oldtimer ook een mogelijkheid. Denk aan een klassiek voertuig zoals een Roll-Royce of Cadillac. Liever geen auto? Een zijspan voor de motorliefhebber is ook een optie. En voor de fietsliefhebbers kan een rouwfiets in Nederland niet ontbreken. Bij een rouwfiets wordt achter de fiets een speciale kar voor de kist gebruikt. Nabestaanden volgen op een fiets. Een goede optie voor degene die een duurzame uitvaart wil. En ieder die van varen houdt of op zoek is naar bijzonder vervoer, kan kiezen voor een rouwboot.

Als laatste is het mogelijk om zelf het rouwvervoer te verzorgen. Indien je niet tot het juiste vervoer beschikt, biedt een rouwcaravan een uitkomst. De rouwcaravan helpt ook bij het realiseren van specifieke vervoerswensen, waarbij het niet mogelijk is om de kist met het gewenste voertuig te vervoeren.

Verkeersregels rouwstoet

Bij en in een rouwstoet heb je altijd te maken met de verkeersregels. Hier blijkt soms nog wat onduidelijkheid over te zijn. Heeft een rouwstoet voorrang? Het antwoord op onder andere deze vraag vind je in ons blog over de verkeersregels bij een rouwstoet.

Wat kost rouwvervoer?

Bij verschillende soorten rouwvervoer komen verschillende prijzen kijken. Bij Agelink Uitvaartzorg kun je terecht voor een aantal opties. De prijzen hiervoor zie je terug in ons handige rekenhulp voor uitvaartkosten op de homepagina. Bij Agelink Uitvaartzorg begrijpen we dat het niet altijd even gemakkelijk is om het juiste rouwvervoer te kiezen, laat staan het regelen van de gehele uitvaart. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.

CONTACT

Terug naar alle berichten