Afleggen en verzorgen van jouw overleden dierbare
Geschreven door Paul Kelderman
Na het overlijden van een dierbare, word je geconfronteerd met een hoop taken en beslissingen. Dat kan heel overweldigend zijn. Vooral in een periode van diep verlies. In dit blog informeren wij over het afleggen en verzorgen van overledenen. Dit is namelijk van groot belang na overlijden én kan helpen bij het rouwproces. Na het lezen van dit blog kan jij hopelijk makkelijker keuzes maken of ben je voorbereid op dit moment in de toekomst.
Wat is het afleggen en verzorgen van een overledene?
In principe zijn afleggen en verzorgen slechts andere benamingen voor hetzelfde ritueel. Bij Agelink vinden we verzorgen echter persoonlijker en respectvoller klinken. Het ritueel omvat alle fysieke handelingen die worden uitgevoerd nadat iemand is overleden. Denk aan het wassen en aankleden van het lichaam, opbaren en voorbereiding op de uitvaart. Voor veel mensen is dit ritueel een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Je kunt hiermee – indien gewenst – jouw laatste eerbetoon geven.
Wat houdt het verzorgen precies in?
Er zijn een aantal handelingen die bij het verzorgen van een overleden persoon altijd terugkomen. Dat is het wassen, aanbrengen van incontinentiemateriaal, aankleden, haren kammen, verzorging van de handen, sluiten van de ogen en sluiten van de mond. Ook kan er dan nog worden gekozen voor verwijderen van infusen en katheters, verschonen van een stoma, hechten van eventuele wonden etc. Het allerbelangrijkste is dat het lichaam tijdig en voldoende wordt gekoeld.
Mogelijkheden voor afleggen en verzorgen
Een deel van de bovenstaande handelingen kun je zelf uitvoeren. Maar je hebt hierbij ook hulp nodig. Bij liefdevol afleggen en verzorgen heb je de volgende opties:
- Verzorging zelfstandig uitvoeren
Het ritueel van verzorgen en afleggen kan je geheel zelfstandig of met andere nabestaanden uitvoeren. Dit is heel intiem en persoonlijk. Je hebt hiervoor wel kennis nodig van alle handelingen. Er zijn immers belangrijke zaken om rekening mee te houden. Het kan zijn dat je deze kennis zelf al hebt, of je hierover door een van onze uitvaartbegeleiders laat informeren. - Verzorging laten uitvoeren
Je kunt het afleggen en verzorgen ook door ons laten uitvoeren. Bij Agelink Uitvaartzorg zijn al onze uitvaartbegeleiders hiermee bekend. Zij weten precies wat nodig is om jouw geliefde tot aan de uitvaart verzorgd te houden.
Mogelijkheden voor opbaren
Na het proces van afleggen en verzorgen, wordt het lichaam opgebaard voor het laatste afscheid. Dit opbaren kan op verschillende locaties:
- Thuis opbaren
Jouw overleden dierbare blijft thuis in zijn of haar vertrouwde omgeving. Dit kan een nadrukkelijke wens zijn van jouw geliefde, of voor de nabestaanden als heel prettig worden ervaren. - Opbaren in een uitvaartcentrum
Je hoeft echter niet te kiezen voor een opbaring thuis, om bij jouw geliefde te zijn. In ons uitvaartcentrum hebben we zogeheten 24-uurskamers. Hier kun je dag en nacht terecht, terwijl jouw dierbare ligt opgebaard. - Opbaren in de kerk
Was jouw dierbare – of zijn jullie als nabestaanden – gelovig? Dan kan ook opbaring in de kerk een optie zijn. Dit hangt echt af van persoonlijke voorkeuren, mogelijkheden in de kerk en jullie tradities.
Vraag hulp als het teveel is
Als je het blog tot hier hebt gelezen, weet je dat er ontzettend veel keuzes zijn en handelingen moeten worden uitgevoerd. Dat kan in een emotionele tijd (te)veel van je vragen. Bij Agelink begrijpen we dat als geen ander. Vraag daarom op tijd hulp. Wij helpen je met alle liefde met het verzorgen en afleggen van jouw geliefde. Het is immers een van de laatste momenten die je met elkaar doorbrengt.