Wat is een rouwproces of verlieservaring?

Miranda van der Zee-Bloem

Geschreven door Miranda van der Zee-Bloem

2 dec 2022

Als er iemand is overleden die dichtbij je stond, begint vaak een periode van rouw. Je moet leren omgaan met een groot verlies en gemis. Maar wat is een rouwproces of verlieservaring? Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een grote schok, ongeloof, woede, schuldgevoelens, eenzaamheid, onmacht en verdriet. De reactie, de volgorde van emoties en hoe lang deze periode duurt, zijn per persoon verschillend. Er is geen sprake van ‘goed’ of ‘slecht’. Elk mens is anders en iedereen verwerkt een overlijden op zijn eigen manier. Soms merk je bijvoorbeeld ook dat je terugschiet in een fase van verdriet, terwijl je dacht dat je je verlies verwerkt had. Een rouwproces of verlieservaring kan dus grillig en onvoorspelbaar zijn. Bij Agelink weten we hoe zwaar dit kan zijn. We geven je een aantal tips die je mogelijk verder helpen tijdens een periode van rouw.

Tips bij een rouwproces of verlieservaring

Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag ‘Wat is een rouwproces of verlieservaring?’. Wel heb je mogelijk baat bij een aantal zaken, hoe jouw verlieservaring ook verloopt. Denk aan:

  • schrijven of praten om je gevoelens te uiten en gedachten op een rijtje te zetten;
  • steun zoeken en durven aannemen van je omgeving;
  • afleiding zoeken in bijvoorbeeld sport, muziek of hobby’s;
  • voldoende uitrusten en;
  • pijn en verdriet toelaten en er niet voor weglopen.

Niet alles werkt misschien voor jou. Probeer hierin de stappen te zetten die bij jou passen. Blijf boven alles goed voor jezelf zorgen na een overlijden, ook al kan dat juist nu lastig zijn. Blijf bijvoorbeeld gezond eten en verlies jezelf niet in ongezonde gewoontes. Probeer ook het verdriet niet weg te drukken, hoe zwaar dit ook is. Dit kan voor lichamelijke klachten zorgen. Ook komt het verdriet altijd weer terug tot je de rouwverwerking aan bent gegaan.

Wat als je er zelf niet uitkomt?

Het kan ook zijn dat je er alleen niet uitkomt. Bij Agelink snappen we dit maar al te goed. We hebben daarom contact met meerdere professionele rouwbegeleiders die jou verder kunnen helpen. Stel ons gerust je vraag. We brengen je graag met een goede hulpverlener in contact. Ook op andere vlakken kunnen we je nog ondersteunen na een overlijden. Ook als de begrafenis of crematie al geweest is. Zo weten we waar je aan moet denken bij het afhandelen van de administratie van een overledene, maar bijvoorbeeld ook op welke locaties je as mag uitstrooien. Met onze jarenlange ervaring bieden we jou de rust die je nodig hebt.

 

Stel ons je vraag

Terug naar alle berichten