Weet jij of je partner begraven of gecremeerd wil worden?

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

12 jul 2021

Veel mensen vinden het moeilijk om over de dood te praten. Dit kan ertoe leiden dat er niet wordt nagedacht over uitvaartwensen. Die van jezelf, maar ook de uitvaartwensen van je partner. Een van de belangrijkste keuzes die je daarbij kunt maken, is kiezen tussen begraven en cremeren. Waarschijnlijk denk je er liever niet over na, zeker wanneer het aankomt op je partner. En dat is begrijpelijk. Maar het is verstandig om dit bespreken en ook vast te laten leggen.

Begraven of cremeren: maak het bespreekbaar

Veel mensen hebben specifieke wensen voor hun uitvaart, maar ze zijn er als enige van op de hoogte. Iedereen wil een passend afscheid voor zichzelf, dus hoe zit het eigenlijk met die van je partner? Weet jij ├╝berhaupt of je partner begraven of gecremeerd wil worden? En is jouw partner ook op de hoogte van jouw keuze?

Je hoeft je er niet voor te schamen als je het niet weet van je partner. Je bent zeker niet de enige. Integendeel zelfs: veel mensen weten het niet, laat staan dat ze zelf al een keuze hebben gemaakt. Die onwetendheid speelt bij een grote groep van verschillende leeftijden. Ook bij ouderen. En dat terwijl zij eerder in aanraking komen met de dood. Voor jongeren lijkt het nog zo ver weg, maar het kan soms onverwacht en snel op hun pad komen.

Vind jij of je partner het lastig om erover te praten? Probeer het bespreekbaar te maken wanneer je van zorgverzekering of uitvaartverzekering wisselt. Door er indirect al mee bezig te zijn, zorg je ervoor dat de drempel lager ligt. Liever een andere manier? Schrijf je wensen dan op. Dit kan een brief zijn, gericht aan je partner. Je kunt er eventueel voor kiezen om de brief gesloten te houden tot het moment daar is. Zorg er dan voor dat je partner en familie op de hoogte zijn van je brief.

Waarom die keuze zo belangrijk is

Mogelijk zien jij en je partner geen aanleiding om al een keuze te maken. Daarom geven we je een aantal redenen waarom het verstandig is om dat juist nu te doen.

  • Veel mensen vinden het onprettig als ze niet een passend afscheid krijgen.
  • Een begrafenis of crematie bepaalt voor een groot deel hoe de uitvaart eruit ziet.
  • Begraven of cremeren bepaalt hoe je iemand kunt herdenken.
  • Een persoonlijk en passend afscheid helpt bij rouwverwerking.
  • Je hoeft niet de zware keuze voor je partner te maken wanneer hij of zij komt te overlijden of ongeneeslijk ziek is.
  • Door het zeker te weten, kan er geen onenigheid ontstaan binnen de familie.
  • Leg gemaakte keuzes ook direct vast: zo word je niet verrast door de kosten.

De voor- en nadelen van begraven en cremeren

De keuze tussen begraven of cremeren is voor sommigen snel gemaakt. Religie speelt hierin ook een rol, wat voor sommigen de keuze vergemakkelijkt. Wees je ervan bewust dat het niet voor iedereen altijd even eenvoudig is. Belangrijk is om het gesprek aan te gaan en open te staan voor elkaars wensen. Hoewel jij of je partner de keuze al heeft gemaakt, is het goed om te weten wat zoal de voor- en nadelen zijn van een begrafenis en crematie.

Bij een begrafenis kan familie tot het einde, het moment dat de kist het graf in gaat, blijven. Daarnaast is het voor velen prettig om een graf te kunnen bezoeken en verzorgen. Het verzorgen van een graf kan ook als nadelig gezien worden, aangezien een graf continu onderhoud nodig heeft. Dit brengt dus ook meer kosten met zich mee, wetende dat een begrafenis over het algemeen al duurder is dan cremeren.

Een crematie is over het algemeen goedkoper. En in tegenstelling tot begraven, heb je bij crematie meer keuze voor een plek om de urn neer te zetten. Deze keuze kan echter nadelig uitpakken voor sommigen, aangezien het as hierdoor mogelijk niet op een openbare en dus toegankelijke plek komt te staan. Daar staat tegenover dat as veel mogelijkheden biedt tot andere manieren van bewaren (zoals sieraden) of uitstrooien.

Geen twijfel meer

Zijn jij en je partner op de hoogte van ieders keuze? Of is er nog twijfel? Wat je situatie ook mag zijn, neem gerust contact met ons op. Een informatiegesprek bij Agelink Uitvaartzorg is gratis en vrijblijvend. We informeren jou en je partner graag verder en helpen bij het maken van een keuze.

Neem contact op

Terug naar alle berichten