Overlijden in het buitenland: wat moet je doen?

Erik Pubben

Geschreven door Erik Pubben

3 jun 2021

Het is de grootste nachtmerrie van velen: overlijden in het buitenland. Omdat je op vakantie bent bijvoorbeeld. Of omdat je al jaren daar woont. Ver weg van je familie en geboorteland. Het is belangrijk om in alle gevallen de juiste stappen te nemen. Je wil alles goed regelen voor je nabestaande(n) en het liefst zo snel mogelijk naar huis, waar de uitvaartdienst kan plaatsvinden. Agelink helpt je daarbij.

Registratie overlijden buitenland

Allerbelangrijkst in deze situatie is de registratie van overlijden. Dit is nodig om het administratieve proces en het vervoer van het lichaam naar Nederland te kunnen regelen. Wanneer je de uitvaartverzorgers van Agelink inschakelt, nemen wij dit gehele proces van je over. Het enige wat jij hoeft te doen, is bellen na het moment van overlijden.

Maar je kan het ook zelf doen. Je kunt het overlijden registreren bij bijvoorbeeld het lokale gemeentehuis. Daar ontvang je een overlijdensakte en laissez-passer. Dat is een tijdelijk reisdocument, waarmee landsgrenzen mogen worden overgestoken.

Woonde je familielid of reisgenoot in Nederland? Dan geef je het overlijden bij thuiskomst aan, bij de woongemeente van de overledene. Zij verwerken de overlijdensakte dan verder. Indien je dierbare permanent in het buitenland woonde, maar wel de Nederlandse nationaliteit bezat, geef je het overlijden aan bij diverse overheidsinstanties zoals de Belastingdienst. 

Lichaam vervoeren naar Nederland

Bij een overlijden wil je het liefst zoveel mogelijk dierbaren en nabestaanden om je heen. Het vervoeren van het lichaam is dan ook prio nummer 1. Als de overledene een reis- en/of uitvaartverzekering heeft afgesloten, regelt die instantie het vervoer. Dat doen ze vanuit de alarmcentrale en soms met een beetje hulp van de Nederlandse ambassade. Zijn deze afspraken niet vastgelegd? Dan kan ook Agelink ondersteunen. Wij regelen dan het vervoer naar Nederland.

Verzekeringen en kosten

Voor de kosten van al deze administratie en het vervoer, is de overledene vaak verzekerd. Veelal worden de kosten dan ook door de reisverzekering betaald. Maar heeft de overledene dat niet – bijvoorbeeld omdat hij of zij permanent in het buitenland woont? Dan worden de kosten verhaald bij nabestaanden. Indien zij dit niet kunnen of willen betalen, wordt de overledene in het buitenland begraven of gecremeerd. In dat geval betalen de plaatselijke autoriteiten. 

Hulp bij overlijden in het buitenland

Wanneer een dierbare overlijdt, komt er een boel op je af. Heb je hulp nodig bij een overlijdensgeval in het buitenland? Bekijk dan eens alle informatie op de website van de Rijksoverheid. Alvast beginnen met het regelen van een warme uitvaart of op zoek naar iemand die alles voor je uit handen neemt? Neem dan contact met ons op. Wij geven je rust en ruimte. En staan dag en nacht voor je klaar.

Contactformulier

Terug naar alle berichten