Hoe condoleer je iemand?
Geschreven door Erik Pubben
Er zijn talloze manieren waarop je respectvol een laatste eer kunt bewijzen. Vaak doe je dat aan de nabestaanden in de vorm van een condoleance. Je wenst hen veel sterke met het verlies van de overledene. In dit blog staan we stil bij 5 manieren van condoleren. En geven we je een paar tips voor een gepaste tekst of boodschap.
Welke tekst gebruik je bij een condoleance?
Deze vraag is niet altijd gemakkelijk te beantwoorden. Het heeft immers te maken met de persoonlijke relatie tussen de afzender en de overledene of nabestaanden. Wellicht wil je iemand condoleren, maar kende je de overledene zelf niet. Of was de overledene wel een naaste relatie en heb je ook een hechte band met de nabestaanden. In elk geval is het belangrijk dat je spreekt vanuit je hart. Een oprechte boodschap, is nooit een verkeerde boodschap. Maar mocht je dan toch graag wat inspiratie willen, dan zijn dit voorbeelden voor een tekst bij een condoleance:
- Gecondoleerd met …
- Ik denk aan je.
- Voor dit gemis zijn geen woorden.
- Heel veel sterkte met dit enorme verdriet.
- Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies.
- Onze oprechte deelneming met het verlies van …
- Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
- Met veel liefde en bewondering denken we terug aan …
Condoleren met een rouwkaart
De meest gebruikte manier om te condoleren, is van oudsher de rouwkaart. Deze kaarten zijn verkrijgbaar in elke supermarkt of boekwinkel. Tegenwoordig zelfs online te bestellen. Wij vinden het persoonlijk het mooist om hier een handgeschreven kaart te kiezen. Dat is persoonlijk en heel waardevol. Maar een kaartje om aan iemand te denken is dat per definitie al, dus je kunt ook zeker voor een kaartje via Greetz of Kaartje2Go kiezen.
Condoleren via WhatsApp
Je kunt ook iemand condoleren via WhatsApp. Dit zien we veel op jonge leeftijd en bij informele relaties. Gebruik een van onze bovenstaande teksten en vul deze aan met een hartverwarmende emoji zoals hartjes, sterretjes en bloemen. Een WhatsApp bericht is vaak snel verzonden, maar denk over dit bericht even goed na. Sta stil bij de relatie tussen jou, de overledene en de nabestaande.
Condoleren via de e-mail
Condoleren via e-mail gebeurt vaak bij zakelijke relaties of collega’s bijvoorbeeld. De e-mail kan dan worden geschreven vanuit een/jouw organisatie of op persoonlijke titel. Wellicht met een paar collega’s samen. Het is een wat formelere manier van condoleren, dus houd daar rekening mee in je tekst. Sluit af met een warme groet.
Condoleren via een online condoleancewebsite
Wat we – zeker sinds Corona tijd – veel zien zijn online condoleanceregisters. Dit zijn volledig gepersonaliseerde websites waarop de nabestaanden ook foto’s en soms een persoonlijk verhaal delen. Hier kun je dan als nabestaande of betrokkene een condoleance achterlaten. Vaak kun je ervoor kiezen of deze openbaar wordt of persoonlijk naar de familie wordt gestuurd. Het is een snelle manier van condoleren, die vaak wordt ingezet wanneer er veel nabestaanden en relaties zijn.
Condoleren tijdens een condoleance
Uiteraard een van de vormen die niet kan ontbreken in dit blog: condoleren tijdens een condoleance. Kies je voor een uitvaart bij Agelink, dan hoort hier vaak – naar wens – een condoleance bij. Dat kan op de avond van tevoren of voorafgaand aan de uitvaartdienst. Hier ben je in de gelegenheid om jouw condoleance persoonlijk met de nabestaanden te delen. Je geeft tijdens de condoleance een hand of knuffel en kunt even persoonlijk spreken. Vind je dat lastig? Dan is een liefdevolle, warme blik soms ook voldoende.