Laatste update: 19-01

Informatie over uitvaarten en Coronavirus

Agelink volgt de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD op. Maar wat betekent dat als een dierbare overlijdt aan het Coronavirus? En gaat het rouwbezoek en de uitvaart wel door? Hieronder vindt u de belangrijkste en meest gestelde vragen.

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen? U meldt het overlijden, dat kunt u 24 uur per dag doen door te bellen naar telefoonnummer 0314-324667. Vermeld daarbij dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het Coronavirus.

Komt een uitvaartbegeleider van Agelink dan ook langs?

Vanuit het RIVM blijft het advies om zoveel mogelijk vanuit huis te werken, dit advies volgen wij nog steeds op. Onze uitvaartleiders komen dan ook niet bij u thuis om de uitvaart te bespreken. U bent welkom met maximaal 3 personen op ons kantoor. Verder contact vindt zoveel mogelijk per mail/telefonisch plaats. Is er sprake van gezondheidsklachten of een mogelijke besmetting van het coronavirus dan verzoeken wij u om dit kenbaar te maken. Het bespreken van de uitvaart zal dan telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden.

Zijn consumpties voor-en na een uitvaart weer mogelijk?

Nu de horeca is gesloten is het niet altijd mogelijk om een afscheidsdienst af te sluiten met een koffietafel. Vindt de dienst plaats in een crematorium dan is het mogelijk gebruik te maken van de koffiekamer in het crematorium. Indien er sprake is van een begrafenis dan bent u tot 30 personen welkom in ons uitvaartcentrum waar een koffietafel mag plaatsvinden.

Kan ik mijn dierbare bezoeken tijdens de opbaring?

Ja, dit is zeker mogelijk mits u geen gezondheidsklachten heeft. U kunt met maximaal 6 personen tegelijkertijd aanwezig zijn in onze aula waar voldoende ruimte is om de afstand te bewaren.

Hoe gaat Agelink om met het aantal personen dat een uitvaart bezoekt?

Het aantal personen bij de uitvaart is teruggebracht naar maximaal 50 personen mits de ruimte waar de afscheidsdienst plaatsvindt voldoende ruimte heeft om afstand van elkaar te houden.

Handen schudden om te condoleren. Mag dat wel?

Handen schudden wordt nog steeds afgeraden. Ook een knuffel of ander fysiek contact brengt risico’s met zich mee om het virus te verspreiden.

Ik moet zelf hoesten en niezen mag ik dan de uitvaart bezoeken?

Het RIVM geeft aan dat mensen met verkoudheidsklachten en/of verhoging vanaf 38.0 graden binnen moeten blijven, dit geldt ook voor de overige gezinsleden. Hierdoor kunt u helaas niet bij een uitvaart aanwezig zijn.

Is thuis opbaren mogelijk?

Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs met de kist open.