Laatste update: 29-11

Informatie over uitvaarten en Coronavirus

Wij denken mee om elke uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. Ook nu we weer anderhalve meter afstand moeten houden en er hierdoor minder mensen bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Gelukkig kunnen wij aan de meeste wensen van nabestaanden voldoen.  Hieronder vindt u de belangrijkste en meest gestelde vragen.

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen? U meldt het overlijden, dat kunt u 24 uur per dag doen door te bellen naar telefoonnummer (0314) 32 46 67. Vermeld daarbij dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het Coronavirus.

Komt een uitvaartbegeleider van Agelink dan ook langs?

Onze uitvaartbegeleiders komen weer bij u thuis om de uitvaart te bespreken. Door met maximaal 3 á 4 personen hierbij aanwezig te zijn geven wij elkaar de ruimte. Is er sprake van gezondheidsklachten of een mogelijke besmetting van het coronavirus dan verzoeken wij u om dit kenbaar te maken. Het bespreken van de uitvaart zal dan telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden.

Coronabewijs niet nodig

Een uitvaart bezoeken mag volgens de regels van de Rijksoverheid zonder coronapas. Dit geldt zowel voor de uitvaart als voor het samenzijn na afloop met een hapje en een drankje (uitzondering is een externe horecagelegenheid). Ook hoeven bezoekers zich niet te registreren bij binnenkomst.

Het dragen van mondkapjes

Bij een bezoek aan onze locatie is het dragen van een mondkapje verplicht bij binnenkomst en bij verplaatsing door het gebouw. Als je zit, kun je het mondkapje afdoen

De verzorging van je dierbare

Bij het verzorgen met meerdere personen is het niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Wij willen nabestaanden en onze medewerkers zoveel mogelijk beschermen. Daarom kun je op dit moment helaas niet meehelpen.

Je kunt natuurlijk wel op afstand helpen door vooraf met de uitvaartbegeleider te bespreken welke kleding je dierbare aan krijgt, hoe zijn of haar haar moet zitten, of er wel of geen make-up gebruikt mag worden, enzovoorts. Het helpt als je een goed lijkende foto klaarlegt die bij de verzorging gebruikt kan worden als voorbeeld. Zo zorgen we er toch samen voor dat je dierbare eruit ziet hoe je dat wilt.

Is thuis opbaren mogelijk?

Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs met de kist open.

Wij wijzen je voor de volledigheid op de adviezen van de rijksoverheid voor thuisopbaring:

  • Volg de regels van het RIVM met betrekking tot het aantal mensen dat je thuis ontvangt.
  • Vraag het bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben. Houd anderhalve meter afstand.
  • Kinderen tot 12 jaar hoeven geen afstand te houden.
  • Mensen die tot je huishouden behoren, hoeven geen afstand te houden tot elkaar maar wel tot anderen.

Aantal aanwezigen bij een uitvaart

Het aantal personen dat bij de uitvaart aanwezig kan zijn, verschilt per locatie. De uitvaartbegeleider kan hier meer over vertellen.

Algemene basisregels

  • was regelmatig je handen of gebruik handgel
  • schud geen handen
  • hoest en nies in de elleboog
  • blijf thuis en doe een test bij klachten