Naar inhoud

Asbestemming

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat er voor het eerst gecremeerd werd in Nederland. Echter wordt er pas sinds 2003 in ons land meer gecremeerd dan begraven. In 2013 koos ruim 60% voor een crematie. In de loop der jaren zijn de mogelijkheden omtrent de asbestemming enorm toegenomen.

De wetbepaalt dat de as na een crematie nog minimaal een maand bij het crematorium moet blijven. Vervolgens kan de definitieve bestemming worden uitgevoerd. Eén van de mogelijkheden is het verstrooien van (een deel van) de as op bijvoorbeeld het strooiveld van een begraafplaats, maar het mag eventueel ook op eigen terrein. Wanneer u de as wilt verstrooien op een andere locatie is hiervoor toestemming van de desbetreffende eigenaar nodig. Tevens kunt u er voor kiezen de as in een urn te doen. De urn kan vervolgens mee naar huis worden genomen, bijgezet worden in een bestaand graf of in een urnenmuur, of in een urnenkelder op een begraafplaats worden geplaatst. Een andere optie is een assieraard. Een door u uitgekozen sieraad wordt dan gevuld met een klein beetje as. Op deze manier draagt u het altijd bij u. Wij bieden een brede collectie assieraden en sierurnen aan waaruit u kunt kiezen. Wij vinden het belangrijk dat u een beslissing neemt waar u volledig achter staat. Desgewenst begeleiden wij u dan ook in uw keuze.

Wilt u hier meer over weten? Bel dan gerust of kom eens langs bij ons uitvaartcentrum aan de Terborgseweg 126 te Doetinchem. Wij staan u graag te woord.

« Terug naar het overzicht

Geschreven door: Erik Pubben

© 2019 Agelink Uitvaart